Здраве и красота

Какви вреди нанася захарта на организма?

Висококалоричните храни, съдържащи захар, увеличават риска от кариес, рак и преждевременно стареене. Освен това приемът на висококалорична захар е свързан и със системни възпаления. В тази статия ще разгледаме многобройните отрицателни последици от консумацията на захар и как можем да намалим излагането си на тези вредни храни. В края на краищата захарта е проста храна, но тя не е единствената нездравословна храна. Добавянето ѝ към диетата ви също така ще увеличи риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и други сериозни болести. Ако приемате чесло сладки изделия, е добре да обърнете внимание на диета от тип – диабет хранене. Защо нея? Причината се крие в концентрацията на диетата – върху повече здравословни рецепти.

Високият прием на захар увеличава риска от сърдечни заболявания

Съществува значителна връзка между диетата с високо съдържание на захар и повишения риск от сърдечни заболявания. Хората, които консумират от 15 до 20 % от дневните си калории в захар, имат 38 % по-висок риск да умрат от сърдечно заболяване, отколкото тези, които консумират по-малко от осем грама захар на ден. Въпреки че тези цифри може да не изглеждат тревожни, те са значителни. Докато наситените мазнини и въглехидратите са полезни за сърцето, захарта е вредна за вашето здраве. Изследванията показват, че консумацията на твърде много захар може да доведе до сърдечни заболявания, инсулт и диабет, което ще съкрати живота ви.

Едно проучване показва, че връзката между високия прием на захар и повишения риск от сърдечни заболявания може да се дължи на генетични фактори. Хората с определен генетичен вариант може да са по-склонни да имат по-високи нива на холестерол, които са известни рискови фактори за сърдечни заболявания. Необходими са допълнителни проучвания, за да се проучи това потенциално взаимодействие. Междувременно, ако генетичната предразположеност се дължи на специфичен вид мазнини в черния дроб, консумацията на захар може да увеличи риска от ССЗ.

Увеличава риска от кариес

Известно е, че сладките напитки увеличават риска от кариес, но те са подходящи само в умерени количества. Можете да намалите количеството добавена захар, което консумирате, като избирате напитки без захар. Освен това е важно да пиете вода след хранене. Това помага за изплакване на остатъците от храна и бактериите, насърчавайки производството на слюнка. Кариесът може да бъде резултат от неспазване на правилна хигиена на зъбите.

Флуоридът е естествен минерал, който предотвратява появата на кариеси и възстановява увреждането на зъбите. Флуоридът се добавя към повечето обществени водоизточници и се използва в препаратите за изплакване на устата. Бутилираната вода обаче, обикновено не съдържа флуорид. Редовните посещения при зъболекар помагат за предотвратяване на кариес при възрастните хора.

Увеличава риска от рак

Истината е, че добавената захар може да причини по-висок риск от различни видове рак. Захарта се използва от всички клетки за енергия, включително и от раковите клетки. В резултат на това, добавената захар повишава нивата на хормона инсулин, който може да предизвика клетъчно делене. Раковите клетки имат променен метаболизъм на глюкозата. Ето защо избягването на храни с високо съдържание на захар може действително да намали риска от развитие на рак.

Все пак, най-добрите изследвания до момента не са установили дали тя е причина за определен вид рак. Разбира се обаче, консумацята й е свързана със затлъстяването, което е известен рисков фактор за рак. Но дори ако добавената захар е причина за затлъстяването, тя не е причината за него. Изследователи от Националния съвет за здравеопазване и медицински изследвания, анализираха наличните данни, за да актуализират Австралийските насоки за хранене При своите проучвания, установяват, че няма доказателства за връзката между добавената захар и рака.

Увеличава риска от преждевременно стареене

Въпреки че съществуват различни причини за преждевременно стареене, много от тях са предотвратими.

В миналото, изследователи са разглеждали клетъчния път, отговорен за преждевременното стареене при мишки. Чрез идентифициране на мутациите, отговорни за тези заболявания, учените могат потенциално да разработят стратегии за лечение и да получат представа за нормалния процес на стареене. Учените отдавна смятат, че има няколко гена, отговорни за преждевременното стареене, но основните причини не са известни.

Увеличава риска от сърдечни заболявания

Голямо проучване, публикувано в списание JAMA Internal Medicine, показва, че консумацията на храна с високо съдържание на добавена захар може да увеличи риска от сърдечни заболявания. То установява, че хората, които консумират 25 % или повече сладко на ден, са почти два пъти по-застрашени от развитие на сърдечносъдово заболяване в сравнение с тези, които консумират по-малко от 10 %.

В изследванията са използвани данни от две големи проучвания, за да се направят тези изводи. Шотландско изследване на здравето на сърцето, което включва 10 359 мъже и жени. Изследване на здравето на медицинските сестри, установяват връзка между приема на захар и коронарната болест на сърцето. Тези проучвания не отчитат други фактори, свързани с храненето.

Увеличава риска от разширени вени

Индекс на телесна маса от над 20 процента, увеличава риска от разширени вени с близо също 20 %. Затлъстяването намалява обратния поток на кръвта от краката към сърцето, което води до повишено налягане във вените. Затлъстяването е свързано с намалена физическа активност, което означава по-малко съкращаване на мускулите на прасците, което е необходимо за изтласкване на кръвта обратно към сърцето. С напредването на възрастта, рискът от разширени вени при жените се увеличава.

Генетиката играе роля за появата на разширени вени, но активността и поддържането на здравословно тегло могат да намалят риска. За съжаление, тютюнопушенето също може да увеличи риска от разширени вени. Тютюнопушенето съдържа химикали, които влияят върху функцията на кръвоносните съдове и кръвообращението. Тези състояния могат да доведат до стесняване на вените.

Какви вреди нанася захарта на организма?

Висококалоричните храни, съдържащи захар, увеличават риска от кариес, рак и преждевременно стареене. Освен това приемът на висококалорична захар е свързан и със системни възпаления. В тази статия ще разгледаме многобройните отрицателни последици от консумацията на захар и как можем да намалим излагането си на тези вредни храни. В края на краищата захарта е проста храна, но тя не е единствената нездравословна храна. Добавянето ѝ към диетата ви също така ще увеличи риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и други сериозни болести. Ако приемате чесло сладки изделия, е добре да обърнете внимание на диета от тип – диабет хранене. Защо нея? Причината се крие в концентрацията на диетата – върху повече здравословни рецепти.

Високият прием на захар увеличава риска от сърдечни заболявания

Съществува значителна връзка между диетата с високо съдържание на захар и повишения риск от сърдечни заболявания. Хората, които консумират от 15 до 20 % от дневните си калории в захар, имат 38 % по-висок риск да умрат от сърдечно заболяване, отколкото тези, които консумират по-малко от осем грама захар на ден. Въпреки че тези цифри може да не изглеждат тревожни, те са значителни. Докато наситените мазнини и въглехидратите са полезни за сърцето, захарта е вредна за вашето здраве. Изследванията показват, че консумацията на твърде много захар може да доведе до сърдечни заболявания, инсулт и диабет, което ще съкрати живота ви.

Едно проучване показва, че връзката между високия прием на захар и повишения риск от сърдечни заболявания може да се дължи на генетични фактори. Хората с определен генетичен вариант може да са по-склонни да имат по-високи нива на холестерол, които са известни рискови фактори за сърдечни заболявания. Необходими са допълнителни проучвания, за да се проучи това потенциално взаимодействие. Междувременно, ако генетичната предразположеност се дължи на специфичен вид мазнини в черния дроб, консумацията на захар може да увеличи риска от ССЗ.

Увеличава риска от кариес

Известно е, че сладките напитки увеличават риска от кариес, но те са подходящи само в умерени количества. Можете да намалите количеството добавена захар, което консумирате, като избирате напитки без захар. Освен това е важно да пиете вода след хранене. Това помага за изплакване на остатъците от храна и бактериите, насърчавайки производството на слюнка. Кариесът може да бъде резултат от неспазване на правилна хигиена на зъбите.

Флуоридът е естествен минерал, който предотвратява появата на кариеси и възстановява увреждането на зъбите. Флуоридът се добавя към повечето обществени водоизточници и се използва в препаратите за изплакване на устата. Бутилираната вода обаче, обикновено не съдържа флуорид. Редовните посещения при зъболекар помагат за предотвратяване на кариес при възрастните хора.

Увеличава риска от рак

Истината е, че добавената захар може да причини по-висок риск от различни видове рак. Захарта се използва от всички клетки за енергия, включително и от раковите клетки. В резултат на това, добавената захар повишава нивата на хормона инсулин, който може да предизвика клетъчно делене. Раковите клетки имат променен метаболизъм на глюкозата. Ето защо избягването на храни с високо съдържание на захар може действително да намали риска от развитие на рак.

Все пак, най-добрите изследвания до момента не са установили дали тя е причина за определен вид рак. Разбира се обаче, консумацята й е свързана със затлъстяването, което е известен рисков фактор за рак. Но дори ако добавената захар е причина за затлъстяването, тя не е причината за него. Изследователи от Националния съвет за здравеопазване и медицински изследвания, анализираха наличните данни, за да актуализират Австралийските насоки за хранене При своите проучвания, установяват, че няма доказателства за връзката между добавената захар и рака.

Увеличава риска от преждевременно стареене

Въпреки че съществуват различни причини за преждевременно стареене, много от тях са предотвратими.

В миналото, изследователи са разглеждали клетъчния път, отговорен за преждевременното стареене при мишки. Чрез идентифициране на мутациите, отговорни за тези заболявания, учените могат потенциално да разработят стратегии за лечение и да получат представа за нормалния процес на стареене. Учените отдавна смятат, че има няколко гена, отговорни за преждевременното стареене, но основните причини не са известни.

Увеличава риска от сърдечни заболявания

Голямо проучване, публикувано в списание JAMA Internal Medicine, показва, че консумацията на храна с високо съдържание на добавена захар може да увеличи риска от сърдечни заболявания. То установява, че хората, които консумират 25 % или повече сладко на ден, са почти два пъти по-застрашени от развитие на сърдечносъдово заболяване в сравнение с тези, които консумират по-малко от 10 %.

В изследванията са използвани данни от две големи проучвания, за да се направят тези изводи. Шотландско изследване на здравето на сърцето, което включва 10 359 мъже и жени. Изследване на здравето на медицинските сестри, установяват връзка между приема на захар и коронарната болест на сърцето. Тези проучвания не отчитат други фактори, свързани с храненето.

Увеличава риска от разширени вени

Индекс на телесна маса от над 20 процента, увеличава риска от разширени вени с близо също 20 %. Затлъстяването намалява обратния поток на кръвта от краката към сърцето, което води до повишено налягане във вените. Затлъстяването е свързано с намалена физическа активност, което означава по-малко съкращаване на мускулите на прасците, което е необходимо за изтласкване на кръвта обратно към сърцето. С напредването на възрастта, рискът от разширени вени при жените се увеличава.

Генетиката играе роля за появата на разширени вени, но активността и поддържането на здравословно тегло могат да намалят риска. За съжаление, тютюнопушенето също може да увеличи риска от разширени вени. Тютюнопушенето съдържа химикали, които влияят върху функцията на кръвоносните съдове и кръвообращението. Тези състояния могат да доведат до стесняване на вените.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Редовна грижа: Кога и колко пъти годишно трябва да посещавате зъболекар

Какъв хранителен режим за пациенти с рак на яйчниците?

Шест ползи за здравето от приготвянето на храната с еър фрайър