Здраве и красота

Как да различим шарка от обрив

Как да различим шарка от обрив при децата

Морбили при деца

Това заболяване се проявява с висока температура от 39-40º за най-малко три дни, свързана с кашлица, хрема и зачервяване на очите (конюнктивит). От гледна точка на „пъпките“, това, което отличава морбили от рубеола и варицела е, че засягат дланите и стъпалата и не се белят, когато стиснем кожата около тях.

Те не генерират сърбеж. Ако погледнем устата на тези деца, можем да видим някои бели петна, наречени петна на Коплик. Малък процент от пациентите развиват като усложнение пневмония. По-рядко се появяват усложнения в централната нервна система. Най-доброто му лечение е превантивното, чрез регулирана ваксинация.

Рубеола при деца

При рубеола температурата не е толкова висока, колкото при морбили. Могат да се появят неспецифични симптоми, типични за грипоподобно състояние (слаби катарални симптоми, мускулни болки) и увеличаване на размера на лимфните възли зад ушите, на тила и в тилната област.

При това заболяване петната по кожата са розови, могат да сърбят и обикновено започват от лицето. С течение на дните се визуализират и в гръдния кош, корема и долните крайници. Усложненията са редки, като се открояват неврологичните, намаляването на тромбоцитите и артритът. Може също да бъде предотвратено чрез използването на ваксина. Да се ​​подчертае важността на предотвратяването на появата на вродена рубеола (която се появява при бременни жени, които не са ваксинирани с това образувание).

Варицела при деца

При варицела също обикновено няма висока температура. Характерно е, че при варицела кожните лезии са силно сърбящи. Те обикновено се намират в различни фази (петна, пъпки, везикули, пустули и струпеи) и са разпространени по цялото тяло. Най-честото усложнение е бактериалната суперинфекция на кожни лезии.

Може да причини и усложнения в централната нервна система. От гледна точка на лечението му е важно да се прилагат перорални антихистамини , за да се контролира сърбежът и по този начин да се предпази детето от чесане. Има антивирусно средство (наречено ацикловир), за което е доказано, че е ефективно, ако се прилага в началото на заболяването. 

Разбира се, дори и при най-малките съмнения най-доброто решение е да посетите педиатър.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как конопеното масло помага при болка?

Кето диета. Меню за седмицата

Как да си отпушим носа?