За дома

Какви тенджери да използваме, за да не надраскат керамичния плот?

Керамичните плотове са изключително популярни. Много хора обзаведоха кухните си с красивите плочи, които обаче се нуждаят и от специална грижа, за да изглеждат добре. Нека да видим какви тигани и тенджери да си набавите, за да запазите керамичния ви плот в добро състояние максимално дълго време.

Емайла и чугуна

Необходимо е да избягвате приплъзването на готварски съдове с емайлирано покритие върху керамичния плот. Емайлът е твърд като стъкло. И ако в него са добавени минерали, което е редовна практика, могат да се появят драскотини по плота ви.

Също така трябва да обърнете и специално внимание на чугунените съдове за готвене. Те са изключително тежки и всички частици, попаднали между готварския съд и котлона ще се смачкат с голяма сила. Ако попадне песъчинка или друга твърда частица, то тя ще надраска плота.

Най-подходящите тенджери за керамичен плот са тези, изработени от неръждаема стомана, титан, алуминий или такива с медно дъно. Тенджери Anmar например няма да навредят котлоните ви и да оставят следи от употреба по тях.

Как да избягвате драскотините

На първо място, винаги следвайте инструкциите за използване, които производителя на котлона е определил. Също така трябва да сте наясно и какви са съдовете ви за готвене. Избягвайте да местите тенджери и тигани около плота и винаги ги повдигайте, преди да ги преместите върху котлона.

Съвет от нас: ако избършете плота и контактната повърхност (дъното) на готварския съд с чиста кърпа без власинки (напр. микрофибърна) преди готвене, можете значително да намалите риска от надраскване.

Тенджерите ли причиняват винаги досадните драскотини?

Колкото и да се грижат за състоянието на плота, много собственици след известно време ще забележат, че плотът им има забележими драскотини тук и там. Въпреки че не влияят по никакъв начин на функцията на котлоните, те могат да развалят удоволствието и котлонът да не изглежда с красив блясък.

Разбира се, по презумпция дъното на тенджера или на тигана трябва да е причинило драскотините, защото в края на краищата на котлона не се поставя нищо друго. Това обаче е само половината истина, защото съдовете за готвене участват в причиняването на драскотини, но обикновено само косвено.

  Процесът при интериорните проекти: От концепция към реализация

Котлоните със стъклокерамична повърхност, независимо дали са с лъчиста нагревателна или индукционна технология, са станали незаменими в съвременната кухня. Плоските повърхности се вписват толкова елегантно и почти безпроблемно в работната повърхност на кухнята, че това отваря място за напълно нови кухненски дизайни. Освен това повърхността се почиства по-лесно от чугунените плочи на масово произвежданите електрически котлони, които бяха разпространени в миналото.

Стъклокерамиката има много висока твърдост. За да се надраска, обектът за надраскване трябва да е по-твърд от стъклокерамиката. Материалите, които обикновено се използват за тенджери и тигани, от друга страна, са „твърде меки“, за да надраскат директно котлона. Точно както поговорката гласи: „Парче дърво камък не драска“.

По-голямата част от драскотините по стъклокерамичните котлони са причинени от малки минерални частици, а именно песъчинки или прах. Те имат висока степен на твърдост, достатъчна за надраскване на стъклокерамиката. Песъчинките се задържат между плота и дъното на готварския съд. Ако тенджерата или тигана не се повдигнат преди преместване, малките частици причиняват драскотини.

Сигурно се питате как песъчинките ще попаднат на котлона ви. Например, чрез зеленчуците. Много видове зеленчуци, които растат близо до земята или под земята, често имат малко почва останала върху тях, когато ги купувате. Например карфиола, морковите, картофите, лука, праза и др. При готвенето на тези зеленчуци, те се мият и се поставят в купи и съдове преди да бъдат нарязани. Никак не е рядкост обаче една-две прашинки да попаднат върху керамичният ви котлон. Също така, песъчинки можете да донесете и чрез пазарските чанти. Когато се изморите и ги поставите на земята, по чантите полепват всякакви частици, които след това лесно могат да се озоват на кухненския плот, а след това и на котлоните.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Спално бельо за летните жеги

Удобство и функционалност: идеи за смесители за баня

 Циклене на паркет безпрахово – рекламен трик или реалност?