За дома

Феноменът “еднолицев матрак”

Ако отидете в Италия, Франция, Испания и повечето други европейски държави, думата “матрак” означава едно единствено нещо: двулицев матрак. В България обаче това не е така. Тук има две разновидности и една от отправните точки, които се вземат предвид преди началото на търсенето е именно дали матракът да бъде еднолицев или двулицев. Но каква е разликата? И защо еднолицевите матраци са толкова популярни у нас? Какви са техните предимства и недостатъци? Именно тези въпроси ще разгледаме днес. Ако сме успели да ви заинтригуваме – продължавайте да четете!

Що е то “еднолицев матрак”?

Както подсказва името, еднолицевият матрак е такъв, който може да бъде използван само от едната страна. С други думи, той има посока на поставяне. Тук е важно да вметнем, че макар в много западни държави да съществува понятието “еднолицев матрак”, то обозначава нещо малко по-различно, отколкото в България.

В западните държави и САЩ “еднолицев” е пружинен матрак, който има омекотяващ слой само от едната си страна. Именно това е причината той да не може да бъде завъртан. Той обаче на външен вид не се различава от двулицевата си алтернатива.

У нас обаче еднолицевият матрак е такъв, който има вградена подматрачна рамка. Той може да бъде пружинен или безпружинен, но при всички положения основата му се състои от някакъв вид дървена опора, която позволява директно поставяне върху рамката на леглото. И макар тази разновидност да е популярна само в България, на пазара ще откриете голям избор от еднолицеви матраци.

Приложение

Структурата на еднолицевите матраци им дава широко приложение. Например, те могат да бъдат използвани за лесна и удобна реставрация или обновление на стари пружинни легла, включително така популярните русенски модели от Соца. Друга ситуация, в която еднолицевият матрак ще ви улесни значително, е ако искате легло по поръчка, което да бъде изработено от дърводелец. В този случай можете да си спестите значителна сума както от материали, така и от време за изработка, защото майсторът ще трябва да изгради само рамката на леглото.

Предимства

Еднолицевите матраци имат няколко важни предимства. На първо място, те най-често са осезаемо по-евтини от двулицевите. От друга страна, използвайки модел с вградена дървена основа, си спестявате и средствата, които иначе бихте вложили в закупуването на подматрачна рамка. Именно липсата на необходимост от търсене на такава ви спестява и значително количество време и главоболия.

Едностранният матрак е също така по-практичен, защото ви избавя от необходимостта редовно да го завъртате, което е императив при двулицевите варианти, ако наистина искате да се възползвате максимално дълго време от техните свойства. Това е страхотна новина за всяка претоварена от задачи домакиня, тъй като ѝ спестява още едно нещо, което трябва да прави поне 2-3 пъти годишно. А, ако трябва да бъдем честни, макар обръщането на матрака да звучи като отлична идея, то никак не е толкова просто и изисква значителни физически усилия.

Не на последно място, еднолицевите матраци са отличен избор, защото почти всички модели са предвидени за употреба с повдигащ механизъм. Това означава, че ако леглото ви го позволява, можете с минимални усилия да се възползвате от допълнителното пространство за съхранение отдолу.

Недостатъци

Основният недостатък на еднолицевите матраци е техният сравнително по-кратък период на експлоатация. Поради факта, че тяхната позиция е винаги една и съща, натоварването върху тях е винаги на същото място. Именно това е причината едностранните матраци да се износват по-бързо от двустранните.

Транспортът и пренасянето на тези модели също са по-трудни. От една страна, те тежат повече поради дървената основа. От друга, няма как бъдат навити на руло. Ето защо може да се окаже, че еднолицевият матрак не е практична опция, ако спалното ви помещение е труднодостъпно поради някаква причина – например до него води тясна вита стълба, или пък вратата е прекалено малка.

Кога да изберем еднолицев матрак?

Да се снабдите с еднолицев матрак може да бъде оптималното решение за вас в определени ситуации – например ако леглото ви не разполага с подматрачна рамка. В този случай едностранният модел ще ви спести пари, усилия и време. Освен това, еднолицевият матрак е подходящ за вас, ако имате проблеми с движението или просто искате да избегнете една досадна домакинска задача. Може би си мислите, че е също толкова лесно просто да не завъртате двулицевия си матрак. И макар това да е вярно, вероятно ще ви гложди съвестта, че не се грижите за своя любим матрак правилно.

В заключение, еднолицевите матраци имат своите безспорни предимства и могат да бъдат отличен избор в някои случаи. Ето защо, ако разполагате с ограничен бюджет или просто искате да си спестите време и усилия, не пропускайте да разгледате еднолицевите модели, които се предлагат на българския пазар.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Успокояващи фототапети за спалня

Kак да прогоним котки

Какви тенджери да използваме, за да не надраскат керамичния плот?