За дома

Какво да направите, ако ключалката на вратата е счупена?

Бравите могат да се счупят по различни причини. Това може да бъде механично износване, попадане на чужди предмети, деформация на всякакви функционални елементи. Но ако ключалката на вратата се е счупила, установяването на причините за неизправността е последното нещо, което собственикът иска да направи. Изисква се влизане или излизане от помещенията.


И ние ще ви кажем какво да правите. Най-простото, правилно и практично решение е да се свържете с професионален ключар. Той ще пристигне в рамките на 15 минути, ще отвори ключалката, ще я поправи или замени с нова.


Възможно ли е да отворите сами ключалката?


На теория можете сами да опитате да разбиете ключалката. Това ще изисква два проводника или, както във филмите за крадци, фиби. Първият ще се използва като тласкач, а вторият ще трябва да притиска бодлите.
Цилиндърът на ключалката е проектиран по такъв начин, че за да го отворите, ще трябва да натиснете специални шипове. По принцип, ако ключът е пред вас, можете да видите кои лостове трябва да бъдат натиснати и кои трябва да бъдат игнорирани. След въвеждане на комбинацията завъртете ключалката с втория щифт – и вратата се отваря.


Трябва обаче да се разбере, че повечето съвременни брави не могат да бъдат отворени по този начин. Те използват по-сложни механизми от класическия лост. И дори със стара ключалка трябва да работите усилено – ако нямате опит да я отворите, опитът да натиснете шиповете в правилния ред може да отнеме няколко часа.
Ако вратата е снабдена със секретна ключалка, тогава тя може да се завърти с отвертка. За да направите това, трябва да пробиете ларвата и след това да вкарате инструмента в нея. А вътрешната врата може да се отвори дори с обикновен нож. Той се вмъква в процепа между платното и стълба. След това остава само да натиснете езика на ключалката.

  Процесът при интериорните проекти: От концепция към реализация


Но всичко това ще бъде безполезно, ако ключалката е заключена (тя е „заседнала“). Например, поради механично износване, вътрешна част се е срутила или в структурата е влязло чуждо тяло. Такава ключалка не може да се завърти – и остава само да разглобите вратата и да премахнете заключващия механизъм.

Възможно ли е да се фиксира ключалката на вратата?


Ако все пак сте успели да отворите счупената ключалка, тогава най-доброто, което можете да направите с нея, е да я изхвърлите. Заключващите механизми имат сложен дизайн и дори най-малката неизправност показва, че нещо се е объркало. Разбитата ключалка може, разбира се, да бъде поправена (в повечето случаи), но най-добре е да не се прави.


Затова най-доброто нещо, което трябва да направите, ако ключалката на вратата е счупена, е да се обадите на професионален майстор-ключар.

Източник: https://kluchar24.com/ключар-пловдив

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Православни църковни икони

 Циклене на паркет безпрахово – рекламен трик или реалност?

Значението на картините в интериора