Любопитно Маркетинг

Какво да направите, когато някой открадне самоличността ви във Facebook

    Проблемът с кражбата на съдържание и фалшивите страници е главоболие за всички. С развитието на социалните мрежи тя може да се случи на всеки. В тази статия ще ви разкажем какво можете да направите, ако информацията от акаунта ви се използва за некоректни цели на други хора, а профилът ви има клонинг.

    Случаите на измами в социалните мрежи към днешна дата са изключително чести. Потребителите започват активно да следят сигурността на своите данни и да докладват на администраторите на сайтовете или правоприлагащите органи, ако установят нарушения. Ако сте изправени пред факта, че нечий профил се представя за вашия собствен профил или профил на вашата компания, тогава за щастие има начин да изтриете този профил, тъй като Facebook има механизъм, който ви позволява да подадете сигнал срещу „измамника“ и да спрете действията му.

    Първото нещо, което трябва да направите, е да отидете на фалшивия профил (тъй като не можете да „включите алармата“ от собствения си акаунт), да кликнете върху бутона с три точки, разположен вдясно до името и  да изберете полето „Получете поддръжка или докладвайте профила“. В новия прозорец, който ще се отвори автоматично, трябва да изберете причината за подаване на сигнала и след това да следвате инструкциите на екрана.

    Съществува обаче възможност измамникът да ви е блокирал и следователно да нямате достъп до профила. Ако това се случи, тогава трябва да помолите приятели и познати да подадат сигнал за фалшивия акаунт. Във всеки случай, независимо от ситуацията, Facebook препоръчва да се консултирате с адвокат или съответната регулаторна държавна агенция преди да предприемете каквото и да е действие. Това е необходимо, за да се разбере ясно ситуацията и да се знаят всички законни начини за решаване на проблема, с които разполага засегнатата страна. Социалната мрежа не само предлага помощ на своите потребители, но също така предоставя информация на съответните органи, за да им помогне да разберат по-добре ситуацията и да решат как да постъпят. Социалната мрежа трябва да отговори в рамките на 24 часа на вашето заявление за кражба на съдържание и  да блокира фалшивия акаунт.

  Как да изчистя вътрешната памет на телефона?

Какво да направите, когато някой открадне самоличността ви във Facebook

    Основното нещо, което трябва да знаете и да не забравяте да извършите е: незабавно да направите екранна снимка или видеозапис на екрана, ако видите, че вашата страницата има фалшив акаунт или ваши данни – снимките ви или друга ваша лична информация, се използват от друго лице. Така органите на реда, включително съдилищата, ще могат да установят факта на нарушение и степента на отговорност. В зависимост от вида на престъплението се предвиждат различни видове отговорност –  административна, гражданска или наказателна.

    Ако се създаде фалшива страница, чиято цел е да разпространява умишлено невярна информация, дискредитираща честта и достойнството, тогава това ще се разглежда като престъпление – клевета. Например: ако от името на момиче се разпространява информация за предоставянето на интимни услуги.

    Последиците, с които може да се сблъска „измамникът“, зависят от това за какво се използва фалшивият акаунт. Ако фалшив профил се използва за събиране на лична информация на други потребители с цел извършване на престъпления, ситуацията става още по-сериозна.

    Всички се надяваме, че това никога няма да се случи с нас или с някой от нашите приятели и познати, но, както винаги, трябва да сте подготвени така, че когато възникне такава ситуация, да можете да действате бързо и спокойно.

Източник: https://glasove.com


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как ни се отразява ароматът на кафето от кафе капсула

Нептуновата пещера

Как да си проверя сметката за тока в интернет