Авто-мото

Какво е спортно окачване и защо е важно за вашето преживяване на пътя?

Окачването е ключов компонент, който оказва влияние върху представянето на автомобила, стабилността в завоите и комфорта при шофиране. Затова решението дали да се запазят стоковите амортисьори, или да се монтират спортни, трябва да се обмисли внимателно и да се съобрази с различни фактори.

За кого е подходящо спортното окачване

Управлението на автомобил е страст за мнозина, затова те искат да усещат по-добре пътя и да имат повишен контрол върху превозното средство. Това се постига чрез монтиране на спортно окачване, съобразено с нуждите и финансовите ресурси.

Първата видима промяна е във височината на автомобила. Спортното окачване се характеризира с осезаемо по-малък пътен просвет, тоест разстоянието от земята до най-ниската точка на колата е намалено.

Ниският център на тежестта играе ключова роля при шофирането. Автомобилът се усеща стабилен и лесен за маневриране, а в добавка към това, развива по-висока скорост.

Ако сте от хората, за които е важен комфортът, спортното окачване не е най-резонният вариант. То е по-твърдо и не е удобно за пътища с неравности. Затова експертите апелират да оставите конвенционалното окачване, ако автомобилът е всекидневен и с него редовно превозвате семейство и приятели.

5 основни ползи на спортното окачване

Готови сте да загърбите комфорта, за сметка на визията на автомобила и възможността за регулиране на височината му? В такъв случай, информирайте се за основните предимства, които се появяват след монтаж на спортно окачване.

  1. Усещането за контрол на превозното средство се подобрява.
  2. Получавате по-голяма стабилност в завоите.
  3. Възможно е автомобилът да развие по-висока скорост.
  4. Центърът не тежестта се пренася в по-ниска точка.
  5. Променяте височината спрямо нуждите и пътя.

Изброените преимущества не са за подценяване, но от друга страна, изскачат някои недостатъци. Например спортното окачване има по-малка издръжливост, струва повече пари и трябва да се монтира от специалист.

Мога ли да монтирам спортно окачване на колата си

Този въпрос вълнува мнозина, но няма как да се даде точен отговор. Всичко зависи от марката, характеристиките на модела и състоянието на автомобила. Важно е да са покрити определени изисквания, за да се монтира спортно окачване, което ще повиши стабилността.

Препоръчително е замяната на ходовата част да се извърши в оторизиран сервиз. Това важи изключително за спортното окачване, защото има особености и техники, чието неизпълнение ще отключи нежелани проблеми.

Ако не намирате отговор в социалните мрежи и форуми дали колата Ви е подходяща за подобен тунинг, допитайте се до експерти. Те ще Ви окажат съдействие и ще Ви дадат ясни насоки какви действия да предприемете.

Отново отбелязваме, че семейните коли, които се използват за ежедневно шофиране в града, не трябва да се тунинговат. Освен че спортните пружини имат по-малък експлоатационен живот, ще внесат дискомфорт у пътниците.

Основни компоненти

Коя е съществената разлика между елементите на обикновеното и спортното окачване? При второто имате по-къси пружини и амортисьори, респективно – има по-малък ход. Това оказва влияние върху височината на автомобила и пътния просвет.

За да издържат на натоварването, спортните пружини са по-дебели, по-здрави и по-твърди от обикновените. Същото важи и за амортисьорите, затова най-често се използва комбинирано регулируемо окачване, известно като coilover.

  Втори живот за дюзите на вашия дизелов автомобил: Как рециклирането може да ви спести пари и да защити околната среда

Срещат се два типа койловъри на пазара спрямо конструкцията – пълни и с приплъзване. Първите включват всички компоненти на окачването, докато при вторите – амортисьорите и пружините се купуват отделно, след което се сглобяват. Неправилната комбинация обаче може да доведе до проблеми и бързо износване на частите.

Видове регулируемо окачване

Препоръчително е да се закупи пълен комплект, включващ всички компоненти на окачването. Но тогава се появява дилема, кой е най-добрият койловър…

На пазара се предлагат три вида регулируемо окачване, като основните различия се уповават в настройките.

  • Опростен coilover

Той е сравнително достъпен и позволява да се променя твърдостта на окачването. Съвместим е с много модели автомобили, което е причина за повечето продажби.

  • С резба

Амортисьорите с резба не променят нищо друго, освен пътния просвет. Превозното средство понижава височината си, но не се наблюдават останалите ползи на спортното окачване.

  • DGR

Един от най-практичните койловъри, защото влияе на височината на колата, твърдостта на пружините и стабилността при шофиране. Разбира се, тези фактори водят до по-висока цена.

Също така изборът на регулируемо окачване трябва да се базира на целите. Например за дрифт автомобили се изисква повишена твърдост, за рали – съобразяване с неравностите, а за офроуд – здравина.

Съвети и техники за избор на спортно окачване

Целият процес започва с избор на правилни и надеждни авточасти. Поради възможните проблеми при сглобяване, най-удачното решение е да се купуват комплекти, които съдържат пружини и амортисьори. Те са специално конструирани от производителя и изискват единствено монтаж върху превозното средство.

Дистрибуторите и доказаните магазини за авточасти разполагат с каталози, в които са упоменати окачванията, подходящи за съответния модел. Затова попитайте консултант, който ще ви упъти и ще ви предложи решение, съобразено изцяло с автомобила и бюджета ви.

Ако планирате да използвате колата за ежедневни задачи, но въпреки това сте решени да монтирате спортно окачване, изберете оптимален вариант, т.е. нито много меко, нито много твърдо. По този начин ще се създаде баланс и ще се минимизира неудобството при преминаване през дупки и неравни участъци.

Не на последно място, съветваме ви да използвате услугите на специалист с доказана репутация и солиден опит. Правилното регулиране на спортното окачване е важно, за да няма прегряване и щети.

Препоръчително е да се извърши баланс на гумите, след като са направени модификации по окачването. Това ще гарантира стабилност на пътя и по-добро сцепление.

Важно ли е спортното окачване за преживяването на пътя?

Няма как да се даде еднозначен отговор, защото всеки има лични предпочитания и знае кое е най-доброто в неговия случай.

Шофьорите, които искат да осигурят удобство на себе си и на спътниците си, е резонно да оставят стандартните амортисьори и пружини. Неравностите няма да се усещат толкова силно, а дългият път ще бъде едно приятно преживяване за тях.

За любителите на спортни машини, които целят намаляване на височината на автомобила и развиване на по-висока скорост, спортното окачване ще се окаже ценна находка.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Защо да пазарувате от онлайн магазин за автоаксесоари? Рискове!

Как да си проверя данъка на колата

Отдаване на коли под наем – какво трябва да знаем!