Авто-мото

Всички символи на таблото

Какво означават всички символи на таблото на автомобила?

Светлината на таблото на автомобила винаги е причина за безпокойство за всеки шофьор, особено когато истинското й значение е неизвестно.

Когато светне лампичка на таблото на нашата кола , това не е добра или лоша новина, просто показва, че нещо не работи добре и се нуждае от вашето внимание. Понякога се оказва, че е нещо временно, но в други се оказва нещо, което компрометира правилното функциониране на превозното средство до степен да го направи неизползваемо или да застраши живота ви. Каквото и да е естеството им, те са алармени сигнали, които често пренебрегваме, защото не знаем истинското им значение, дори и да сме най-опитните шофьори.

1. Проверете двигателя:

Това е едно от най-ужасните предупреждения и може да се появи по много причини, включително оставяне на капачката на резервоара за гориво неправилно регулирана. Най-често срещаният е, че това е нещо, което влияе върху добрата работа на двигателя. Ако светлината свети непрекъснато, това показва проблем, който трябва да бъде разгледан възможно най-скоро. Така че трябва да отделите време, за да го прегледате. Ако мига, това е истински спешен случай, трябва да изключите колата, за да избегнете допълнителни щети.

 2. Батерия:

Светва, когато напрежението на батерията или алтернатора не е в границите, считани за нормални. В тези случаи е препоръчително да направите преглед на някой от тези два източника, за да сте сигурни, че всичко е правилно. Ако проблемът продължава, тогава може да се дължи на лоша батерия, която вече иска да бъде сменена.

 3. Температура на охлаждащата течност:

Светва, когато температурата на двигателя достигне граничната си точка. Най-препоръчителното нещо в тези случаи е да проверите охлаждащата течност, радиатора или перката на радиатора. Важно е да бъдете много внимателни с тези компоненти, защото можете да получите много сериозни изгаряния, причинени от парата, която излиза от тях. Това е едно от най-важните светлини и не трябва да се пренебрегва. Ако се появи, най-разумното е да спрете веднага.

4. Двигателно масло:

Когато се активира, трябва да проверите нивото на маслото в двигателя. Вероятно е по-долу или има повреди в налягането му. Тази лампичка също е много важна и пренебрегването й може да доведе до директни последствия върху двигателя на автомобила.

5. Отворени врати:

Светва, за да покаже, че една от вратите на колата е отворена. Тази светлина се отнася и за предния капак и багажника. Той работи като част от системата за сигурност на автомобила, а също и за защита на заряда на батерията.

6. Течност за миене на предното стъкло:

Активира се, за да покаже ниско ниво на течността за миене на предното стъкло. Ако се появи, препоръчително е да проверите отлаганията от тази течност в предната или задната част на автомобила, в зависимост от това дали са подредени. Някои превозни средства имат двойни резервоари.

7. Ниско ниво на гориво:

Тази светлина се активира, когато нивото на горивото в резервоара достигне необходимия минимум. Той казва на водача, че е необходимо да напълни резервоара възможно най-скоро, за да не спре двигателят.

 8. Предпазен колан:

Обикновено работи със седалката на водача. Тази лампа е част от системата за сигурност на автомобила и свети превантивно, докато водачът не постави предпазния колан.

 9. Въздушни възглавници:

Ако остане включен по време на шофиране, това показва, че има повреда във въздушните възглавници. Най-препоръчителното в случая е професионалист да настрои системата така, че да работи правилно при евентуални аварии.

Заключение

Моля, имайте предвид, че този списък не е окончателен. Всеки автомобил може също така да показва други светлини на таблото си, които служат за наблюдение на правилното функциониране на неговите системи .

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да проверя дали имам винетка

Кратки съвети какво да направите, ако колата Ви заседне?

Какво да изберете: боя или фолио за вашата кола?