За дома

Какво лепило за лепене на плочки в банята да използваме и защо!

Лепило за плочки за баня: кое е най-добротои защо?

Плочката се счита за един от най-добрите материали за декорация на баня. Ще ви разкажем как да изберете правилното лепило за облицовката, което да служи дълго време. Какви лепилни смеси са необходими за банята?

Високата влажност и постоянните температурни спадове в банята не оказват най-добър ефект върху нейното покритие. Той е директно изложен на влага, която може да се натрупва в лошо оборудвани зони, да се затопли и след това да се охлади. Това е безопасно за керамиката, но съставът, върху който се държи, може да се влоши. Ето защо е важно да знаете кое лепило да изберете за плочки за баня. В случай на грешка, новото покритие няма да продължи дълго.

Имате нужда от добър майстор за лепене на плочки в Пловдив, свържете се с нас и ние ще направим безплатен оглед и оферта.

Като се вземат предвид условията на работа, беше определено, че основните критерии отговарят на подходяща опция:

  • Повишена устойчивост на влага
  • Устойчив на екстремни температури
  • Сила
  • Дълъг експлоатационен живот   

Това са основните характеристики, които могат да бъдат допълнени в зависимост от индивидуалните условия на работа.

Най-доброто покритие за баня са плочките. Може да се залепи само върху влагоустойчива смес.

Видове лепило за плочки в банята

Производителите произвеждат широка гама лепилни разтвори. Всички те могат да бъдат разделени на четири големи групи. 

Циментови съединения

Лидери в рейтинга на търсенето. Основата е портландски цимент, смесен с пясък. Последният намалява масата и увеличава здравината. Освен това се добавят пластификатори. Това са различни вещества, които придават на лепилото определени свойства: течливост, пластичност, водоустойчивост и др. Техният брой е малък, не повече от 5% от общата маса, но именно те определят неговите свойства.

  Всичко, от което се нуждаете във вашата баня: Крайното ръководство

Предлага се под формата на прахове, които трябва да се разреждат с вода преди употреба. Предимствата на циментовите смеси включват:           

Достатъчна устойчивост на влага дори без въвеждането на определени добавки. Той се увеличава с използването на модификатори.

Добра якост на сцепление. Ако финалът е положен правилно, той ще продължи много дълго и ще бъде по-малко податлив на механични повреди.

Добра адхезия към повечето строителни материали.

Безопасност и екологичност . Лепилата не съдържат токсични вещества и са безопасни по време на монтажа и експлоатацията.

Ниска цена. Дори подобрените варианти с повече добавки струват по-малко от аналозите на други бази.

Удобство при монтажа, ако е необходимо, той е сравнително лесен за демонтиране. Не е трудно да се подготви работещ разтвор.

От недостатъците си струва да се отбележи доста дълго време за сушене. В зависимост от състава, той варира от 12 до 24 часа. Освен това хоросаните са склонни да се свиват и деформират. Циментовите смеси са много разнообразни, така че е препоръчително да се оправи за леи за плочките в банята: кой е по-добре да се положи на пода, и кой е на стената.

В първия случай е оптимално да изберете силни сортове, във втория – с ниска течливост. Освен това се прави разлика между така наречените тънкослойни и дебелослойни материали. Първите се прилагат само на плоски основи с разлики не повече от 10 mm. Последните се използват за залепване на облицовката и едновременно с това изравняване на повърхността, неравностите върху която не трябва да са повече от 10-30 мм. 

 Почти всички циментови смеси са с тъмно сив цвят. Поради това е нежелателно да се използват за залепване на полупрозрачни и прозрачни материали.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да изберем правилния комарник?

Перфектни матраци за мечтания комфорт и сън в облаците

Как се сгъва чаршаф с ластик