Здраве и красота

Какво се пие при недостиг на въздух

какво се пие при недостиг на въздух

Знаете ли какво се пие при недостиг на въздух?

Задъхването е  обичайна и естествена реакция, когато тялото ни се нуждае от повече кислород и енергия след извършване на дейност, която изисква физическо усилие. Когато тичаме, за да хванем автобуса или изкачваме бързо стълбите, нормално е да се задъхаме. 

Това е положителна реакция и част от това какво означава да останеш във форма. Но не винаги е така. Има хора, които се задъхват дори и да не полагат физически усилия. Неочаквано им е трудно или неудобно да дишат. 

Недостиг на въздух,  болка, задушаване, затруднено дишане и т.н., са някои от термините, използвани от хората, които страдат от диспнея, в зависимост от тяхното индивидуално, социално и културно състояние. 

Какво се случва, когато ни свърши въздухът

В допълнение към чувството, че не можем да получим достатъчно въздух, симптомите на задух, могат да включват:

  • Учестено дишане
  • Увеличаване на сърдечната честота
  • задъхан
  • Горещи вълни и необходимост от дълбоко дишане, без успех
  • Тревожност или паника, които могат да направят дишането още по-трудно

Ако дишането  се затрудни без очевидна причина, това може да е признак за по-сериозен медицински проблем. Трябва да се обърне внимание, ако е упорито в седнало положение, пречи на ежедневните ни дейности и е съчетано с болка в гърдите или се разпространява към ръцете, шията, челюстта или гърба или виене на свят или объркване.

Причини за задух 

Недостигът на въздух или диспнея има много различни причини. Най-честите включват настинка, гръдна инфекция, наднормено тегло или дори тютюнопушене, което също може да е признак на паническа атака.

Но ако ви е трудно да си поемете дъх, това може да означава основен здравословен проблем, като  респираторно заболяване, алергии или затлъстяване. Това може да е  знак  за нещо по-сериозно, като например:

ХОББ: диспнея обикновено се появява в рамките на няколко години след аномалии на белодробната функция. През зимните месеци по-често се появяват обостряния. 

Астма: при хора с астма периодите на диспнея се комбинират с периоди на нормално дишане. Това усещане за задушаване се появява по-често при смяната на сезона, като в повечето случаи има хрипове и кашлица. 

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Белодробна фиброза: Хората с белодробна фиброза обикновено имат прогресираща диспнея с променливо време. В много случаи единственият свързан симптом е непродуктивна кашлица.

Застойна сърдечна недостатъчност: Това обикновено е придружено от прогресираща диспнея и периферен оток. 

Белодробен тромбоемболизъм: това заболяване обикновено се проявява с внезапна поява на диспнея, придружена в повечето случаи от плевритна болка в гърдите. 

Пневмоторакс: Диспнея в този случай обикновено се появява внезапно и е придружена от едностранна болка в гърдите. 

Остра пневмония: Въпреки че диспнеята е чест симптом, тя не е преобладаващият. Диспнеята често е придружена от треска, болка в гърдите и продуктивна кашлица. 

В повечето случаи задухът може да се контролира с лекарства, правилни дихателни техники и упражнения.

Скала за измерване на диспнея

Има инструмент, който обикновено се използва за измерване на задуха. Това е  скалата за диспнея на Съвета по медицински изследвания, която показва какво предотвратява задуха. Той включва пет етапа, от един до пет, и се прилага заедно с въпросника за установяване на клиничните степени на диспнея.

Степен 1: Недостигът на въздух не ви притеснява, освен от интензивни упражнения.

Степен 2: Задух при повишена физическа активност.

Степен 3: Ходи по-бавно от другите хора, има нужда да спира често, когато върви, след 15 минути ходене.

Степен 4: Трябва да спрете за дъх след изминаване на около 100 метра или след няколко минути на равна земя. 

Степен 5: Задух само при излизане от вкъщи или дори при събличане.

Диспнея, може ли да се предотврати?

Препоръките за превенция се основават на причината за състоянието. Вашият лекар може да предложи техники или промени в начина на живот, като  здравословна диета и редовни упражнения, които могат да помогнат за контролиране на появата на задух. 

Също така е важно  да спрете да пушите, ако случаят е такъв, тъй като тютюнът може да влоши симптомите или да причини усложнения от някое основно белодробно заболяване. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как косата ни да порасне за една седмица

До колко години една жена може да забременее

Kак да облекчим болки в очите