За дома

Как да изберем цвета на паркета – практически съвети

Изборът на красив и практичен паркет е важна задача. Привлекателността на жилищното пространство зависи от това решение. Възприемането на нюанса на паркета в контекста на избрания интериор играе голяма роля. И така, как да изберем цвета на паркета?

Светъл паркет

Естествените светли нюанси са характерни за дървото, което традиционно се използва за направата на паркет:

Клен. Отличава се със своята много лека текстура. В зависимост от района на отглеждане на дървесината и климатичните условия, дървесината има медено-златисти или фини розови нюанси.

Дъб. Представен в богата палитра от бледо кафяво: от бежово до голо с отблясъци на кафе.

Светлия паркет изглежда елегантен и привлекателен. Много е подходящ за помещения с малка квадратура, по-специално спални или детски стаи, тъй като визуални увеличава пространството. В големите апартаменти пък светлият паркет създава благородна атмосфера, изпълнена с въздух и светлина. Ето защо, според специалистите, не се колебайте да изберете светли тонове, особено, ако вече сте открили атрактивна паркет цена.

Цветова комбинация в интериора

Перлени, пепелни, ванилови, кремави нюанси се комбинират добре с почти всички цветове на стени и мебели. Избирайки определена посока на плочките, можете визуално да коригирате стаята.

Преди да закупите паркет обаче, трябва да вземете предвид редица препоръки от дизайнерите:

  Процесът при интериорните проекти: От концепция към реализация

Подът трябва да е няколко тона по-светъл или по-тъмен от доминиращия цвят в интериора. В противен случай мимикрията не може да бъде избегната, когато всички елементи на обстановката се сливат в едно цяло, като във футуристичен филм. При избора на паркет вземете цвета на стените като отправна точка – така ще минимализирате шанса да сгрешите.

Не е добре да комбинирате бял паркет с черен. В малки стаи такъв дует „изяжда“ ценно пространство, а в големите стаи изисква използването на графични техники.

Последното предполага конкретно подреждане на паркетните дъски, в противен случай всичко се превръща в хаос.

Ако имате нужда от акцент, използвайте первази в цветова гама, контрастираща на подовата настилка.

Светлите подове и светлите стени изглеждат обемни. Тук трябва да си поиграете с текстурите – гладки стени и оригинален дървесен модел за пода.

Модерна техника е симбиозата на бял или сив паркет с тъмни вертикали (синьо или прашно тюркоазено). Това дава възможност да се създаде динамика.

Паркетът и вратите могат да бъдат в един цвят, стените могат да бъдат по-тъмни или по-светли, за да се избегне сливането на границите.

Светлите подове и тъмните мебели са просто създадени един за друг!

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Трендовете при мебелите за баня за 2024

Православни църковни икони

Какво лепило за лепене на плочки в банята да използваме и защо!