За дома

Как да избистрим водата в басейна?

Басейнът с чиста бистра вода е идеално място за релакс и активно забавление. Но без набор от мерки за почистване и профилактика, той  бързо ще загуби привлекателния си вид поради мътната вода, появата на плака по стените и дъното. Как да избистрим водата в басейна, какви продукти се използват за тези цели, какво е необходимо за предотвратяване на мътността – прочетете нататък в статияа.

Кога се изисква избистряне на водата в басейна?

  Водата става мътна по няколко причини. Преди да започнете мерки за изясняването им, е необходимо да се определи точно какво е довело до замърсяването, тъй като използваните методи за почистване до голяма степен зависят от това.

Най-честите причини, поради които водата става мътна са:

  • Водорасли – придават зеленикав оттенък, причиняват появата на зелена плака по стените и филми на повърхността;
  • Размножаване на микроорганизми – течността става кафява, а по стените се появява кафяво или черно покритие;
  • Навлизане на мръсотия – прах, пясък, листа от дървета.
  • Най-честата и широко разпространена причина е недостатъчната или неправилно избрана грижа, липсата на превенция.

Методи за избистряне на водата

  Има два основни метода за избистряне – физическо и химическо чистене. В зависимост от степента на замърсяване се използва един от тях, но ако има значителна мъгла, и двата метода се използват за оптимални резултати.

Химическо почистване

  Използването на химиески вещества ви позволява да направите мътната вода бистра и отново чиста, да се отървете от водорасли и микроорганизми. За да бъде избистрянето ефективно, е необходимо да се доведе нивото на рН до нормални стойности, които са в диапазона 7,2-7,6, преди да се извърши. Ако това не бъде направено, ефектът от лекарствата ще бъде значително намален и желаният ефект няма да бъде постигнат.

  Най-популярни са препаратите на основата на хлор. Те дезинфекцират добре и ефективно се борят с различни видове микроорганизми. Също така за борба с бактериите и гъбичките се използват препарати, съдържащи бром или активен кислород. Като помощник към водата допълнително се добавят алгициди, които ефективно унищожават черупката на бактериите и помагат на хлора, брома или активния кислород да ги унищожат по-бързо.

Физическо почистване

  Методите за физическо почистване на басейна включват използването на филтри, водна прахосмукачка и отстраняване на отломки със специални мрежи. Тези методи е малко вероятно да помогнат за директно избистряне на водата, но те винаги се използват при комплексно почистване.

  Водната прахосмукачка е многофункционално устройство, което ви позволява да почиствате стените и дъното на басейна, да събирате отломки. Сега се продава голям избор от модели, сред които има както много евтини ръчни опции, така и прахосмукачки-роботи, които работят по специално зададени програми без практически никакъв контрол от собственика.

  Ако говорим за системата за филтриране, тя трябва да работи в басейна постоянно. Два до три дни бездействие и езерцето ще стане неподходящо за къпане. Това са основните начини за това как да избистрим водата в басейна, дано ви бъдат полезни!

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какво да търсите при избора на спално бельо

Модерен декор и аксесоари за дома

Предимства на външните ролетни щори