Любопитно

Как да намерим трюфел без куче?

За да намерите трюфел без куче в гората, трябва да имате специални знания. Те се намират близо до корените на дърветата: често се срещат близо до дъбови дървета. Желателно е да има чернозем с висока влажност. Преди да започнете да търсите, помислете за следното:

 Правилата за берачите на гъби са следните:

– Местността „трюфел“, където се намира деликатесът, се отличава със закърняла растителност, сиво-пепелява почва.

– Гъбите рядко излизат на повърхността на почвата (понякога това се случва поради силен вятър или обилни дъждове), така че ги търсете в земята на дълбочина 10-15 см.

– Обърнете внимание на неравностите, те трябва да бъдат изкопани. Мушиците често кръжат над място с гъби: ларвите се хранят с гъби, така че насекомите снасят яйца наблизо.

Характеристики на растежа

Благоприятно място за развитие на трюфели е голям брой дървесни корени и място с рохкава почва с много пясък и вар. Опитните берачи на гъби казват, че ако намерят един екземпляр, трябва да продължите да търсите още наблизо. Обикновено можете да намерите около 5 броя. Трюфелът често се развива в семейства, рядко поединично.

  Как да говорим интелигентно?

Търсене на трюфели в гората

Важно е да се има предвид, че има фалшива и истинска гъба. За да се върнете у дома с нежелана плячка, е важно да следвате специална технология:

– Отидете до гората, където има буки, брези, дъбове, леска.

– Потърсете плодове близо до дървета с големи корени.

– Имайте предвид външния вид на растението: повърхността му е грапава, пулпата с твърда структура.

Събирането на трюфели обикновено започва от края на октомври до декември, тъй като по това време плодните тела се пълнят с хранителни вещества, колкото е възможно повече, за да улесни гъбата да оцелее през зимата.

Намерените трюфели трябва внимателно да се изкопаят цели, да се почистят от пръстта и да се приберат. Можете дори да ги измиете, тъй като твърдата кожена обвивка на тези гъби се противопоставя добре на външни влияния. И определено трябва да запомните мястото, където е направена находката – възможно е следващата година отново да намерите гъби тук.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да изчистя вътрешната памет на телефона?

Как да го накарам той да ме търси?

Да отбележим любовта с подарък – ето как да покажете специалното си отношение