За дома

Чашите като аксесоар за маса

Чашите са най-красивият аксесоар за маса и могат да зададат стила ѝ – класически или модерен, елегантен или рустик. Дизайнът на стъкло е най-голямото предизвикателство, защото усещането за чашата в ръката ви е необходимо да бъде приятно. Никой не иска да държи неудобни, твърде тежки или ръбести чаши. Днес можем да попаднем на стъклени и кристални чаши с най-разнообразна форма, цвят и дизайн. В Anmar ще попаднете на огромно разнообразие от различни видове чаши, подходящи за всяка красиво подредена маса. Създаването на красива чаша може да бъде предизвикателство и защото чашите трябва да са съвършени, функционални, естетически привлекателни и трябва да могат да издържат на стреса на ежедневието.

Основната функция например на чашите с двойни стени е да поддържат напитките студени или топли, но визуалният ефект може да бъде също толкова впечатляващ. Дори стъклени чаши, които на пръв поглед изглеждат съвсем обикновени, могат да ви изненадат с усещането за изтънченост и изящност.

Земните цветове като дим и кехлибар са тренд, който заслужава внимание

Естествените тонове, особено от опушената цветова палитра и кехлибарените нюанси, са популярни навсякъде по света. Тъмното стъкло придава непринуден вид и готино усещане. Освен това чашите от по-тъмно стъкло са и перфектни за ежедневна употреба.

Какво различава луксозно подредената маса от ежедневно подредената?

Добре подредената маса е като празник за очите. Не е нужно масата да е обзаведена със сребро или злато, за да бъде наречена луксозна. Напълно възможно е посудата да е от порцелан или пък от стъкло и въпреки това масата да изглежда безкомпромисно. Дори и най-изисканото звездно меню би предизвикало само част от удоволствието ако масата не е добре подредена. Трапезата отразява гостоприемството и начина на живот на домакините. Така че никога не подценявайте добре подредената маса и красивите съдове.

Ако не сложите допълнителни аксесоари на масата, може да подредите чаши от стъкло зад всяка чиния. Стъклото има красивото свойство да блести, така че ще  предизвикате усещането за лукс без почти никакви усилия.

Съвет от нас: Добавете големи чаши за вода и за вино със столчета. Ако гостите ви предпочитат друга форма на питие, премахнете чашата за вино, но оставете голяма чаша за вода или за безалкохолно.

Напълно вярно е, че съществуват различни по форма чаши за безалкохолно, за вода, за уиски, вино, ракия и т.н, но последните години се забелязва в неформална обстановка преминаването към все по-големи размери чаши.

Освен това, хората започват да предпочитат все по-тънко стъкло, като изключение правят само чашите за уиски и за ракия. При тях, много често ще забележите, красиви дизайни от дебело и тежко стъкло, понякога дори и от кристално стъкло.

Разнообразни или еднакви чаши?

Дали чашите ви са еднакви като форма и като дизайн или всяка е тотално различна е въпрос на вкус. Специалистите дизайнери винаги са предпочитали еднаквите в стилово отношение чаши, но ако вие искате да предадете на масата ви артистичен вид, няма защо да се съобразявате с формалните тенденции. Собственият почерк винаги бива добре оценен от гостите, така че смело извадете онези чаши, които са ви най-удобни за използване и най-добре изглеждащи.

Можете да смесите 2 комплекта чаши, чиито цветове се допълват. Например, добавете стъклени високи чаши за вода, както и ниски чаши за коняк или бренди. Това ще са два тотално различни размера чаши, които ще допринесат за красотата на масата ви и ще отразяват светлината по начин, по който само стъклото може да направи.

Относно бройката на чашите, опитайте се да не слагате повече от 2-3 на човек. В противен случай, може да претрупате масата и да стане некомфортно за похапване на нея. Трябва да има достатъчно пространство, човекът да си сложи ръцете, без да събори някоя чаша, вилица, нож или пък чиния. Стремете се към изящество и опростен дизайн.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какво да търсите при избора на спално бельо

Защо трябва да имаме вана в банята

Как да си оправил леглото така, че да изглежда уютно и красиво!