За дома

Как да премахнем неприятните миризми вкъщи?

Когато се приберем у дома, искаме да се насладим на приятна обстановка и уют. Но наличието на неприятни миризми може да се отрази на комфорта ни. Те може да се проявят от различни източници, като например кухненски отпадъци, остатъци от храна, кухненски уреди, канали, урина от домашни любимци или влага. 

Много хора се опитват да ги маскират с използването на парфюмни продукти или освежители за въздух, което обаче само я прикрива временно, но не я премахва напълно. След като ефектът на продукта изчезне, лошият мирис се връща отново.

В тази статия специалистите от NewFresh.org ще предоставят няколко ефективни начина за справяне с този проблем, за да може да се наслаждавате на свежа и приятна атмосфера.

Домашни обезмирисители за различни помещения на дома

Първият начин за премахване на неприятните миризми у дома е чрез използване на домашен обезмирисител. За отделните помещения има различни рецепти, които може да бъдат приготвени доста лесно. 

Например, за кухнята може да използвате смес от сода бикарбонат и лимонов сок, за да абсорбирате неприятните миризми от готвенето. За банята – сместа от бял оцет и вода няма само да ги маскира, но и ще ги премахне.

Премахване на миризмите от дрехи и дивани

Когато проникнат в дрехите или мебелите, те може да бъдат особено трудни за премахване. Един от методите за справяне с този проблем е използването на обезмирисител, приготвен от смес от сода бикарбонат и бял оцет, която да нанесете върху замърсените повърхности и да я оставите да действа за няколко часа. След това просто изперете и пуснете дрехите в пералнята и ще забележите значително подобрение в миризмата. Тази смес действа и срещу петна.

Освежете въздуха в дома си

Друга важна част е освежаването на въздуха. Има много начини, по които може да направите това. Сред най-прилаганите естествени обезмирисители са ароматните свещи или етеричните масла. Може да използвате и въздухопречистватели с вградени филтри, които ще пречистят въздуха от неприятния мирис и замърсители. 

Също така, редовното проветряване е много важно. Отваряйте прозорците и вратите за няколко минути всеки ден, за да осигурите приток на свеж въздух.

Професионални решения

Ако лошите миризми в дома ви са твърде упорити и не успявате да ги премахнете с домашни средства, може да е необходимо да прибегнете до професионален обезмирисител. Този тип продукти са специално разработени, за да проникнат в дълбочина и да премахнат дори най-задълбочените миризми. 

Ако се сблъскате със сериозен проблем, не се колебайте да се консултирате с професионалисти.

  Процесът при интериорните проекти: От концепция към реализация

Поддържане на свежестта на хладилника

Хладилникът е едно от местата в дома, където миризмите често се задържат. Ето няколко съвета, с които ще си осигурите свеж аромат в хладилника:

  • използвайте активен въглен – поставете малко активен въглен или отворена кутия с бакпулвер в хладилника като уловител на неприятните миризми;
  • почистване със сода бикарбонат – смесете сода бикарбонат с вода и използвайте получената паста за почистване на вътрешността на хладилника. Това ще помогне да се премахне мирисът и да се предотврати неговото задържане;
  • поставете нарязани лимони или портокали – нарежете лимони или портокали и ги поставете в хладилника. Те ще неутрализират лошия мирис и ще придадат приятен аромат.

Използвани като обезмирисители, те ще осигурят свежест във вашето кухненско пространство.

Обезмирисители за домашен текстил

Килимите, завесите и други домашни текстилни изделия също задържат неприятни миризми. Как да ги обезмирисите?

  • използвайте прах за обезмирисяване – разпръскайте обезмирисителя върху килимите и завесите и го оставете да действа в продължение на няколко часа преди да ги изметете или изперете. Това ще помогне да се отстранят лошите миризми;
  • почистване с пара – използвайте парен почистващ уред или наемете професионалист да извърши почистването. Парата ще проникне дълбоко във влакната и ще помогне да се освежи тъканта;
  • излагане на открито – изкарайте килимите и завесите навън за няколко часа. Това ще помогне да се проветри текстилът.

Тези подходи не само премахват лошите аромати, но и осигуряват приятна обстановка в дома.

Обезмирисяване на климатици и вентилационни системи

Климатиците и вентилационните тръби може да задържат миризми от прах, мухъл и други замърсители. Ето как да ги почистите, за да се обезмирисят:

  • почистване на филтрите – редовното почистване на филтрите на климатиците и вентилационните тръби е от съществено значение. Така ще се предотврати задържането на лошите миризми и ще се осигури по-добро качество на въздуха;
  • използвайте обезмирисяващи спрейове – прилагайте специални обезмирисители, предназначени за климатици и вентилационни тръби. Те ще помогнат за неутрализиране на миризмите, както и да се освежи въздухът в помещението;
  • професионално почистване – професионалното почистване на климатиците и вентилационните тръби е препоръчително. Професионалистите разполагат със специални инструменти и почистващи продукти за целта.

Неприятните миризми може да засегнат удовлетворението от начина на живот във вашето жилище. Започнете да прилагате тези ефективни начини още днес и се насладете на свежестта и приятния мирис във вашето жилище.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да избистрим водата в басейна?

Какво да търсите при избора на спално бельо

Как се сгъва чаршаф с ластик