За дома

Как да разбера кое е фаза и кое нула?

Чудите се как да разберете, кое е фаза и кое нула ? Ние ще ви покажем няколко различни начина за намирането им.

Ако е необходимо да се извърши ремонт на ел. инсталации на апартаменти, по-специално за подмяна на контакти, ключове за осветление или извършване на дребни ремонти, става необходимо да се определят фазата и нулата. Ако човек има известни познания по основите на електротехниката, тогава няма да му е трудно да намери фазата и нулата. Но какво, ако нямате тези умения? Намирането на фаза и нула не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Нека разгледаме няколко начина за определяне на фазата и нулата.

Начин за определяне на фазата с помощта на сонда (индикаторна отвертка).

И така, имате два проводника и трябва да определите кой от тях е фаза и кой е нула. Първо, необходимо е да ги обезсилите, като изключите прекъсвача, който захранва тази линия на електрическото окабеляване.

След това трябва да оголите и двата проводника, тоест да премахнете 1-2 см изолация от него. Оголените проводници трябва да бъдат леко разделени, така че при подаване на напрежение да не се получи късо съединение в резултат на техния контакт.

  Как да изберем цвета на паркета - практически съвети

Следващата стъпка е определянето на фазовия проводник. Включваме машината, през която напрежението се подава към проводниците. Взимаме индикаторната отвертка за дръжката и с един пръст докосваме металната част в основата на дръжката.

Не забравяйте, че е строго забранено да вземате сондата под дръжката, т.е. от работната част. Довеждаме сондата до един от проводниците и я докосваме с работната част. В този случай пръстът остава върху металната част на дръжката.

Ако лампата на индикаторната отвертка светне, тогава този проводник е фаза. Другият проводник, съответно, е нула.

Ако лампата на сондата не светне, когато докоснете проводника, това е неутралният проводник. Съответно другият проводник е фаза, можете да проверите това, като докоснете индикаторна отвертка.

Но какво, ако окабеляването в апартамента е направено с три проводника? В този случай имате не само фаза и нула, но и заземителен проводник . С помощта на сонда можете лесно да определите къде от трите проводника е фазата.

Но как да се определи къде е нулата и къде е защитният проводник, тоест заземителният проводник? В този случай е необходима една индикаторна отвертка.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Използвайте няколко трика, за да премахнете миризмите от завивките и възглавниците си

Как да отворите вратата, ако ключът е счупен в ключалката?

Какво лепило за лепене на плочки в банята да използваме и защо!