Здраве и красота

Как да свалим горната граница на кръвното

как да свалим горната граница на кръвното

Знаете ли как да свалите горната граница на кръвното?

Ако сте били диагностицирани с високо кръвно налягане, може да се притеснявате да приемате лекарства за понижаването му.

Начинът на живот играе важна роля за контролиране на високото кръвно налягане. Ако успешно контролирате кръвното си налягане чрез здравословен начин на живот, може да сте в състояние да избегнете, отложите или намалите необходимостта от приема на лекарства.

Погрижете за талията

Освен да сваляте килограми, като цяло трябва да контролирате и диаметъра на талията си. Носенето на голямо тегло около кръста ви може да ви изложи на по-висок риск от високо кръвно налягане.

Спортувайте редовно

как да свалим горната граница на кръвното

Редовната физическа активност може да понижи кръвното ви наляганe. Важно е да бъдете постоянни, защото ако не спортувате, кръвното ви налягане може да се повиши отново.

Ако имате високо кръвно налягане, упражненията могат да ви помогнат да предотвратите превръщането му в хипертония. Ако вече имате високо кръвно налягане, редовната физическа активност може да понижи кръвното ви налягане до по-безопасни нива.

Хранете се здравословно

Храненето на диета с високо съдържание на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти и ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол може да понижи кръвното ви наляганe. Този хранителен план е известен като Диетични подходи за спиране на хипертонията (DASH).

Водете хранителен дневник. Записването на това, което ядете, дори само за една седмица, може да ви даде изненадваща представа за истинските ви хранителни навици. Контролирайте какво ядете, колко, кога и защо.

  Как да се грижим за кожата си през лятото?

Помислете за увеличаване на количеството калий. Калият може да намали ефектите на натрия върху кръвното налягане. Най-добрият източник на калий е храната, като плодове и зеленчуци, а не добавките. Говорете с Вашия лекар за нивото на калий, което е най-добро за Вас.

Бъдете умни, когато купувате. Четете етикетите на храните, когато пазарувате, и се придържайте към плана си за здравословно хранене, когато се храните навън в ресторант.

как да свалим горната граница на кръвното

Намалете кофеина

Въпреки че дългосрочните ефекти на кофеина върху кръвното налягане не са ясни, възможно е кръвното налягане да се повиши леко.

Намалете стреса

Хроничният стрес може да допринесе за високо кръвно налягане. Необходими са повече изследвания, за да се определят ефектите от хроничния стрес върху кръвното налягане. Случайният стрес също може да допринесе за високо кръвно налягане, ако реакцията ви към стреса е да ядете нездравословни храни, да пиете алкохол или да пушите.

Потърсете подкрепа

Подкрепата от семейството и приятелите може да помогне за подобряване на вашето здраве. Те може да ви насърчат да се грижите за себе си, да ви заведат до лекарския кабинет или да се присъединят към програма за упражнения с вас, за да поддържате кръвното си налягане ниско.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kак да спадане оток на коляно

До колко години една жена може да забременее

Как да заспя по бързо?