Здраве и красота

Как да се отървем от чревни паразити

Ако имате (или мислите, че имате) чревни паразити, може да се интересувате от естествени средства, които да ви помогнат да възстановите здравето си. Чревните паразити обикновено се причиняват от протозои (едноклетъчни организми, които могат да се размножават в тялото ви) или хелминти (червеи и ларви, които не могат да се размножават в човешкото тяло.

Симптоми

Симптомите на чревни паразити включват:

  • Подуване на корема
  • Диария
  • Умора или слабост
  • Газове
  • Гадене
  • Предаване на червей в изпражненията
  • Болка в стомаха или чувствителност
  • Повръщане
  • Отслабване

Ако смятате, че може да имате чревни паразити, трябва да потърсите лекарска помощ възможно най -скоро. Вашият доставчик на здравни услуги може да назначи изследване, да предпише лечение и да препоръча превантивни мерки. След лечението вашият лекуващ лекар вероятно ще назначи фекални изследвания, за да се увери, че паразитите са изчезнали.

Ако подозирате, че имате чревен паразит, важно е да потърсите подходяща медицинска диагноза. Самодиагностиката ви излага на риск от неправилно лечение и влошаване на състояние, което в противен случай може лесно да бъде излекувано.

Естествени средства

Въпреки че липсват клинични изпитвания, тестващи ефектите на естествените лекарства при лечението на чревни паразити, някои предварителни изследвания показват, че някои билки и хранителни добавки могат да имат потенциал.

Ето един поглед към няколко ключови констатации от наличните изследвания:

Берберин

Съединение, налично в различни билки, като европейския берберис ( Berberis vulgaris ), в няколко предварителни проучвания е установено , че берберинът се бори с чревните паразити. В доклад, публикуван в иранското списание за паразитология през 2014 г., например, берберинът, извлечен от берберис, демонстрира активност, която може да помогне за защита срещу инфекция с тения. Заедно с берберис, берберинът се намира в билки като goldenseal и coptis .

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Семена от папапя

За пилотно проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food през 2007 г., 60 деца с чревни паразити са получили незабавни дози или еликсир, съдържащ смес от семена от папая и мед. След седем дни значително по-голям брой от тези, на които е даден еликсир на базата на папая, са се излекували от паразитите.

Тиквени семена

Естествено лекарство, което показва обещание, са тиквените семки, за които е установено, че са с високо съдържание на аминокиселини, мастни киселини и съединенията берберин, кукурбитин и палатин.

Изследванията за използването на тиквени семки за чревни паразити включват предварително проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences през 2016 г., в което е установено, че екстрактите от тиквени семки имат известна антипаразитна активност.

Пелин

Пелинът може да помогне за лечение на чревни паразити, като унищожава вид хелминт , известен като Heterobranchus longifilis , според предварително проучване, публикувано в Parasitology Research през 2010 г. 7 Билката съдържа съединения, наречени сесквитерпенови лактони, за които се смята, че отслабват мембраните на паразитите.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kак да спадане оток на коляно

Как да станем по високи

Кога се мери кръвна захар