Работа

Как да се подготвим за интервю?

търся работа


Вие сте умни, нахъсани и готови а работа хора, но все още не сте открили идеалното работно място за вас. Какво чакате тогава? Действайте днес и сега, защото идеалната работна позиция няма да се появи отникъде, важно е вие да я търсите и да се стремите към нея.


След като сте решили да започнете да търсите работа и сте пуснали вашето CV за желаните позициите, трябва да започнете да мислите и за самото интервю. На него задават различни въпроси, защото всеки работодател има различни критерии за оценяване на своите работници. Тук е много важно вие да не се тревожите и да държите неща под свой контрол. Притеснението е най-лошият ви враг, затова задължително се наспете добре преди да се отправите на събеседване.


Всичките ми тези лични размисли са провокирани от едно интервю на инж. Димитър Белелиев, което прочетох тези дни. Той определено се отличава с креативност по отношение за задаваните въпрос по време на интервю за работа, а любимия му е „Моят любим въпрос е: Кой от бившите си работодатели (преподаватели) бихте посочили за препоръка и каква би била тя?”. Тук се замислих обаче, каква точно е целта на подобен въпрос и какво цели да разбере инж. Димитър Белелиев. Всъщност отговорът му може да издаде много за бъдещият работник и по-точно дали той има ясна самооценка, както и развито умение за анализ на ситуацията и самокритика.

Точно такъв кандидат е идеален за работното място

За съжаление обаче повечето от хората не са подготвени за подобни въпроси, защото може би са свикнали със стандартните като например какво заплащане очакват. Повечето хора се стъписват и не знаят, какво да отговорят. Инж. Димитър Белелиев добавя, че целта на този въпрос е да се разбере дали вашата самооценка е еднаква с външното оценяване, тоест гледната точка на бившия ви работодател.

Всички HR мениджърите собствениците на бизнес като цяло си имат любим въпрос, който обичат да задават, с който искат да разберат повече за потенциалните кандидати, но и да разберат дали те могат да излизат извън клишираните отговори. Помислете и за дрескода, защото и той е много важен. Важно е не само да се отличите с умението си да реагирате бързо и да отговаряте дори на неудобни въпроси, но и с умението си да се обличате стилно.

Съвет


Съветваме ви да сте по-креативни и да се стараете да излезете извън рамките. Отговаряйки като по шаблон, вие рискувате да се слеете с тълпата от кандидати за работно място, а днес работодателите търсят не просто професионални кадри, но и креативни.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Предимства и недостатъци при регистрация на фирма

Работа в чужбина: предизвикателства и възможности

Регистрация на фирма – най-добрия начин