Здраве и красота

Как да си набавим витамин в12

Витамин В12 е така нареченият „коензим“. Това означава, че е част от ензим, който контролира реакциите в човешкото тяло. По този начин витамин В12 помага при клетъчното делене и диференциация, синтеза и модификацията на ДНК, както и при различни процеси в метаболизма на мазнините и аминокиселините, градивните елементи на протеините.

Само храни от животински произход съдържат (в значителни количества) витамин В12, който хората могат да усвоят и използват.


B12 се произвежда от микроорганизми – предимно бактерии и някои археи.


Животните поглъщат B12 по различни начини. Хората се възползват от това, когато консумират животински продукти. В допълнение към месото, рибата и морските дарове , витамин В12 се съдържа и в яйца и млечни продукти . По този начин много вегетарианци също могат да поддържат баланса си на витамин В12.

Често се говори за витамин В12 в растителни храни като водорасли. Понякога и в гъби. И наистина, някои от тях съдържат витамин В12 – макар и аналог, който хората не могат да поемат и използват като коензим. Защото не всички витамини В12 са еднакви. Има различни видове .

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Използваните съединения на витамин В12, открити в животинските продукти, включват метилкобаламин и аденозилкобаламин, които тялото може да използва веднага. Друг естествен витамин В12 е хидроксикобаламинът. Той не се усвоява толкова добре, колкото метил- и аденозилкобаламин, но тялото може да го съхранява много добре.

За сравнение, цианокобаламинът рядко се среща естествено. Тъй като е евтин, често се синтезира и използва като хранителна добавка и може лесно да се приема ежедневно. Въпреки че цианокобаламинът трябва да се преобразува в няколко стъпки в тялото, това е много стабилна версия на B12.
За повечето хора няма разлика коя от трите разновидности се използва. Метилкобаламинът като най-евтината алтернатива на синтетичния В12 е напълно ок. Може да има изключения, ако имате определени генетични промени, но в този случай можете да опитате само различни препарати, докато намерите формата или комбинацията, която работи най-добре за вас. Това се отнася разбира се, само ако искате да си го набавяте чрез хранителна добавка.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да се отървем от чревни паразити

Как да изчистим мазнините от черния дроб?

Как да подобрите имунната система на децата си през пролетта?