Хоби

Как да си направим хвърчило?

Да направите хвърчило е по-лесно, отколкото изглежда! Събрахме няколко майсторски съвета за вас за изработване на летящи хвърчила, които лесно да направите със собствените си ръце. Нека видим – как да си направим сами хвърчило?

  Хвърчилото е една от любимите играчки и развлечения на открито на нашите родители, както и на баби и дядовци, които по обясними причини не са имали всякакви джаджи и скъпи играчки. Простотата на дизайна и наличието на материали направиха хвърчилото широко разпространено забавление, навремето всяко момче знаеше как да го направи. Време е да се запознаем с простото му устройство. Всъщност, въпреки огромния брой добре познати модели с различни размери и форми (да не говорим за цветове), всички те се основават на един аеродинамичен принцип.

  Цялото разнообразие от хвърчила днес е представено от няколко основни типа, в зависимост от дизайнерските характеристики. Възможно е да има много опции за цветове, оцветяване и стилизации, в зависимост от въображението на дизайнера: най-важното е да се спазват правилните съотношения на основните елементи, които ще обсъдим по-долу как да си направим сами хвърчило:

За да направите хвърчила, трябва да се запасите с :

  • листове дебела хартия;
  • други херметически затворени материали като пластмасова обвивка;
  • леки и издръжливи дървени летви;
  • здрави конци, лепило, лента;
  • многоцветни панделки, лъкове и др. за украса на опашката на вашето хвърчило;
  • дълъг (100-200 метра), здрава въдица на макара.

  Най-простият и следователно най-популярният дизайн на хвърчилото е плосък, под формата на неправилен ромб, с дълга опашка-стабилизатор. Основата на хвърчилото е две дървени летви или прави пръчки, закрепени напречно с перпендикулярно изместване (което е малко по-късо) по-близо до единия край на основния. На кръстовището завържете пръчките плътно с конец, който е наситен с лепило за надеждност.

  По периметъра на получената кръстовидна рамка трябва да се изтегли здрава нишка, която създава самия контур на неправилен ромб. За да може конецът да стои здраво върху рамката, направете плитки канали в краищата на четирите края, в които трябва да лежи здраво.

  И ето един малък нюанс: тъй като ламелите са тънки и леки, те са по-склонни да се разделят под натиска на конеца. За да избегнете това, увийте плътно всеки край с конец на 1-2 слоя, за надеждност, като намажете всеки слой с лепило. Съвременните майстори често използват скоч в този случай.

  Е, направихме рамката, сега тя трябва да бъде покрита с нещо. Необходим е лек херметичен материал. Преди това за тази цел често се използваше хартия, понякога дори вестникарски листове, което можеше да се извърши за едно или две изстрелвания при не особено ветровито време: хартия, особено вестникарска хартия, биваше лесно разкъсана. Днес имаме на разположение плътен полиетилен, който въпреки факта, че е лек, има достатъчна здравина и не се срутва от пориви на вятъра, който винаги е по-силен на височина, отколкото близо до земята.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да вляза в Tik Tok

Колебания в избора: Ръчен или електронен часовник за дете

Как да намерите своята сродна душа с помощта на астрологията