Здраве и красота

Как да спрем кашлицата за един ден

Възможно ли е и как да спрем кашлицата за един ден?

Ето няколко природни лека с които можем да спрем кашлицата за един ден:

1. Чай с мед

Според някои изследвания медът може да облекчи кашлицата.

За да използвате мед за лечение на кашлица, смесете 2 супени лъжици с гореща вода и билков чай. Пийте тази смес веднъж или два пъти на ден. Моля, не позволявайте на деца под 1 година да ядат мед.

2. Джинджифил

Джинджифилът може да облекчи астматична или суха кашлица, тъй като има противовъзпалителни свойства. Може също така да облекчи гаденето и болката.

Пригответе чай от джинджифил с 20-40 грама пресен джинджифил на чаша гореща вода. Оставете го да се охлади за няколко минути, преди да го изпиете. Добавете мед или лимонов сок, за да подобрите вкуса и допълнително да успокоите кашлицата.

Имайте предвид, че в някои случаи чаят от джинджифил може да предизвика стомашно разстройство или киселини.

3. Течности

Най-важното нещо при кашлица или настинка е да останете хидратирани. Изследванията показват, че пиенето на течности при стайна температура може да облекчи кашлицата, хремата и кихането.

Въпреки това, хората с допълнителни симптоми на настинка или грип могат да се възползват от топли напитки.  Облекчаването на симптомите е незабавно и продължава известно време след като приключите с горещата напитка.

4. Водна пара

Мократа кашлица, една от тези, които произвеждат слуз или храчки, може да се подобри с водна пара. Вземете горещ душ или вана и оставете банята да се напълни с пара. Останете вътре за няколко минути, докато симптомите се подобрят. Изпийте чаша вода след това, за да се охладите и да предотвратите дехидратация.

Като алтернатива пригответе запарка. За да направите това, напълнете голям съд с гореща вода. Добавете билки или етерични масла, като евкалипт или розмарин, които ще помогнат за подобряване на кашлицата. Наведете се над купата и покрийте главата си с кърпа. По този начин парата ще се улови. Вдишвайте изпаренията в продължение на 5 минути. Ако почувствате топлината на парата върху кожата си, спрете, докато изстине.

5. Корен от бяла ружа

Коренът от бяла ружа е билка, широко използвана в историята като лечение на кашлица и болки в гърлото. Билката може да облекчи дразненето, причинено от кашлица, поради високото си съдържание на слуз. Това е гъста, лепкава субстанция, която покрива гърлото.

Коренът от бяла ружа се предлага и като изсушена билка или пакетче чай. Добавете гореща вода и изпийте веднага или оставете първо да изстине. Колкото по-дълго коренът на бяла ружа престоява във водата, толкова повече слуз ще изпие.

6. Гаргара със солена вода

Това просто лекарство е едно от най-ефективните за лечение на възпалено гърло и мокра кашлица. Солената вода намалява храчките и слузта в задната част на гърлото, което може да намали желанието за кашлица.

Разбъркайте половин чаена лъжичка сол в чаша гореща вода, докато се разтвори. Оставете разтвора да се охлади бавно, преди да го използвате за гаргара. Задръжте сместа в задната част на гърлото си за няколко минути, преди да изплюете сместа. Гаргара със солената вода няколко пъти всеки ден, докато кашлицата се подобри.

8. Мащерка

Мащерката има както кулинарни, така и медицински цели и е често срещано средство за кашлица, болки в гърлото, бронхит и храносмилателни проблеми.

За да лекувате кашлица с мащерка, потърсете специфичен сироп, който съдържа този вид билка. Като алтернатива, направете чаша чай и добавете две супени лъжици сушена мащерка към чаша гореща вода. Оставете да престои 10 минути, преди да филтрирате и изпиете.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как конопеното масло помага при болка?

Как да свалиш температура

Какво да се пие при магнитни бури