Здраве и красота

Как мога да подобря здравето на белите дробове на моето дете?

Физическата активност играе голяма роля в развитието на белите дробове, така че е важно децата да спортуват редовно и да излизат на чист въздух. Физическата активност също е важна за предпазване от респираторни инфекции. Поради по-малките си бели дробове и развиващата се имунна система, децата са особено податливи на инфекции. Редовното ваксиниране със сезонна грипна ваксина може да помогне за минимизиране на риска от инфекция.

Упражнения

Децата трябва да се занимават с упражнения колкото е възможно повече за техния растеж и развитие. Физическата активност е един от най-важните детерминанти на здравето през целия живот и свързаното със здравето качество на живот, но въпреки това много деца са заседнали и неактивни. Това създава криза в здравеопазването. Ползите от упражненията могат да бъдат видени дори и при много малки деца.

Физическата активност има мощен ефект върху здравето на белите дробове на децата. Помага на тялото да се бори с респираторни проблеми, а упражненията са един компонент от цялостен план за развитие и поддържане на здравето.

Прием на вода и витамини

Бронховитал

Увеличаването на приема на вода от вашето дете е чудесен начин да защитите здравето на белите му дробове. Освен това е ефективен начин да поддържате настроението им, да поддържате ставите и телесната им температура балансирани, както и да изхвърляте отпадъците от кръвта и храносмилателния тракт. Центровете за контрол и превенция на заболяванията разполагат с много информация по темата. Здравословният прием на течности също може да помогне за предотвратяване на дехидратация, която е опасна за децата и дори може да бъде фатална.

Освен вода, малките се нуждаят и от допълнителни витамини и минерали, за да подобрят белодробната си функция. Магнезият и калият са ключови минерали, но повечето деца не получават препоръчителната дневна доза от тези хранителни вещества. Друг начин е като се дават така наречените хранителни добавки. За деца те съществуват под формата на близалки, сиропи, бонбончета и прочие.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Избягване на цигарен дим

Да държите детето си далеч от цигарения дим е важна част от подобряването на здравето на белите му дробове и предпазване от бъдещи проблеми. Това не само е лошо за дихателната им система, но може да доведе и до белодробни инфекции. Ето защо е важно да предпазите детето си от излагане на цигарен дим колкото е възможно повече, както по време на бременността, така и след раждането на детето.

Пасивното пушене е особено опасно за децата. Излагането им ги кара да страдат от респираторни заболявания като астма, което може да причини трайни увреждания. Освен това пасивното пушене причинява ушни инфекции и може да влоши съществуващи проблеми. Децата на пушачи са по-склонни да развият инфекции на горните дихателни пътища, инфекции на средното ухо и пневмония. Пасивното пушене може да остане във въздуха с часове. Димът от цигарите ще намали нивото на кислород в белите дробове на вашето дете.

Поддържане на белите дробове във форма

Важно е белите дробове на децата да се поддържат в добра физическа форма. Малките деца все още се развиват и продължават да растат. Те растат най-бързо през първите няколко години, когато в дихателните пътища се образуват нови въздушни торбички или алвеоли. Този процес продължава през детството и дори в юношеството.

Има няколко неща, които родителите могат да направят, за да поддържат здравето на белите дробове на детето си. Първата стъпка е да намалите количеството замърсен въздух, на който е изложено вашето дете. Това означава да ограничите излагането на вашето дете на вторичен дим. Друга ключова стъпка е да се уверите, че детето ви се храни балансирано и приема правилните имуностимуланти, или хранителни добавки.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да разберем че имаме липса на магнезий?

Какви вреди нанася захарта на организма?

Kак да се успокоим без лекарства