Финанси

Как се оценява кредитоспособността ни?

Кредитната оценка е процес, чрез който банките и други финансови институции преценяват способността на едно физическо или юридическо лице да поеме и обслужва дълг. Тази оценка е от съществено значение при кандидатстване за кредит, ипотечен заем, кредитна карта и други финансови продукти.

Защо е важна кредитната оценка?

За кредитора: Тя служи като индикатор за риска от неизплащане на заема. Колкото по-висока е оценката, толкова по-вероятно е заемът да бъде върнат.

За кредитополучателя: По-високата оценка означава по-добри условия по кредита – по-ниска лихва, по-дълъг срок на изплащане и т.н.

Какви фактори влияят върху кредитната оценка?

Кредит с лошо цкр

Кредитната оценка се основава на множество фактори, като най-важните са:

  • Кредитна история: Това е най-значимият фактор. Редовното изплащане на задълженията (кредити, сметки за комунални услуги и др.) повишава оценката, докато просрочия и неплатени сметки я понижават.
  • Размер на задълженията: Общият размер на текущите дългове спрямо доходите е важен показател. Колкото по-голям е делът на дълговете, толкова по-висок е рискът.
  • Вид на задълженията: Видът на задълженията също има значение. Например, ипотечен кредит се счита за по-сигурен от потребителски кредит.
  • Доходи: Стабилните доходи са важен показател за способността да се обслужват дългове.
  • Продължителност на трудовия стаж: По-дългият трудов стаж говори за по-стабилна финансова ситуация.
  • Възраст: Възрастта също може да повлияе на оценката, особено при по-млади хора без дългогодишна кредитна история.

Как да подобрим кредитната си оценка?

  • Плащайте сметките си навреме: Редовното и навременно плащане на всички задължения е най-добрият начин да подобрите кредитната си оценка.
  • Намалете дълговете си: Стремете се да намалите съществуващите си дългове, като например чрез консолидация или рефинансиране.
  • Не кандидатствайте за много кредити наведнъж: Всяко ново запитване за кредит може да понижи оценката ви.
  • Проверявайте кредитния си отчет редовно: Проверявайте кредитния си отчет за грешки или неточности. Ако откриете такива, подайте спор.

Къде можем да проверим кредитната си оценка?

В България има няколко кредитни бюро, които събират и обработват информация за кредитната история на физическите и юридическите лица. Можете да поискате копие от своя кредитен отчет от тези бюро.

Важно: Преди да вземете важно финансово решение, като например да закупите имот или да вземете голям заем, е препоръчително да проверите кредитната си оценка и да предприемете необходимите стъпки за подобряването й.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Лихвите на ипотечните кредити падат, но цените на имоти растат

Най-добри нискорискови инвестиции за 2022 г.

Какво е ГПР при банките