Актуално

Кога се изплаща болничен

кога се изплаща болничен

Интересувате ли се кога се изплаща болничен?

Разбира се, по време на болничен никой не седи без възнаграждение нищо, че на практика не върши своите професионални задължения. Естествено, размерът на заплащането се намалява като първите 3 дни от срока за невъзможност изпълнение служебните си задължения се заплащат от държавата.

След преминаването на тези първи три дни работодателят поема контрола и започва да издържа своя служител на база проценти, изчисляващи се от типа на неговата неработоспособност.

Тук става въпрос за това, че ако злополуката се е получила вследствие на трудов инцидент при изпълнение на професионални задължения, се заплащат до 90 на сто от средното дневно възнаграждение на работника.

На всеки му се случва да изпадне в такава ситуация и трябва да се знае, че има срок, в който трябва да получи своя болничен изплатен от Националния осигурителен институт.

За да получите парично обезщетение, свързано с болест, е нужно да бъдат изпълнени два фактора;

да сте осигурени, както и да имате най-малко шест месеца стаж. Разбира се, нужно е да имате и валиден болничен лист от медицинско лице.

кога се изплаща болничен

През първите 3 дни от болничния срок получават парично обезщетение от работодателя, което представлява 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната нетрудоспособност по документи.

През следващите дни от остатъка на болничния сумата се изплаща, и е в размер на 80%, а ако става дума за трудова злополука или професионална болест 90%. Сумата за този период се изчислява на база осигурителните вноски за последните 18 месеца преди настъпване на неработоспособността.

Парите се получават по посочена банкова сметка от лицето, което трябва да ги получи. Ако не сте посочили актуална сметка или погрешка сте дали данните на старата си закрита сметка, не се притеснявайте. Парите ще се съхраняват до момента, в който предоставите валидна ваша банкова сметка.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Очаква се поскъпване на цената на водата

Игри и играчки за развитие на визуално-пространствената интелигентност при децата

Как да вляза в Tik Tok