Любопитно

Кога се изплаща майчинството

Вие сте млада майка и искате да знаете кога се изплаща майчиството?

Декретните плащания са най-важната част от материалната подкрепа за служител, който е в радостно очакване на раждането на бебето. Тъй като млада майка с висока степен на вероятност от дълго време не може да се върне към осъществяването на трудовата си дейност, е важно за нея да знае какви плащания може да очаква в момента на освобождаване от работа.

Кога работодателят трябва да плати отпуск по майчинство?

Паричните обезщетения за майчинството, които ще получиш през първата година, са 90% от среднодневния ти брутен доход, върху който са те осигурявали през последните 24 месеца преди началото на отпуска за бременност. Ако си самоосигуряващо се лице, се смятат вноските за общо заболяване и майчинство, които си внесла за две години назад. Обезщетенията за бащите се изчисляват по същия начин като при майките.

Втора година в майчинство

След като детето навърши една година не е задължително да се връщаш на работа. Майчинството може да се удължи с още една година по твое желание. През този период социалните осигуровки се поемат от държавата, а здравните са задължение на работодателя. Ако си самоосигуряващо се лице, тогава здравните осигуровки са твоя отговорност.

  Как да вляза в чужд WhatsApp?

На обезщетение през втората година имат право както майката, така и бащата, в зависимост от това кой отглежда детето.

Майчинство след две години?

Имате право на още отпуск по майчинство след като детето навърши две години. Всъщност в закона е записано, че неплатеният отпуск за отглеждане на дете след втората година може да се използва докато детето навърши осем години. Тоест, полагат ви се шест месеца неплатен отпуск по майчинство, които можеш да вземеш накуп веднага след първите две. Може да вземете шест месеца отпуск по майчинство две години след като детето ти навърши две. Или пък шест месеца отпуск по майчинство преди да стане на осем години. Или както прецените.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как ни се отразява ароматът на кафето от кафе капсула

Акумулаторни мотори за деца – Съвети за правилна поддръжка

Какви икони е хубаво да имаме вкъщи и офиса?