Актуално Любопитно

Кога се пенсионират жените

кога се пенсионират жените

Интересувате ли се кога се пенсионират жените?

Жените получават пенсиите си с шест години по-дълго време от мъжете. Причината за това е, че жените се пенсионират по-рано и имат по-дълъг живот.

Средната продължителност на получаване на личните пенсии за стаж и възраст е 22,8 години. Жените получават пенсиите си средно 25,8 години, а за мъжете – 19,8 години. Причината за това е, че много хора са се пенсионирали по Закона за пенсиите преди 2000 г., когато необходимата възраст за пенсия за жените беше 55 г., а за мъжете 60 г. В момента ситуацията е различна и едва ли жените, които сега се пенсионират, ще имат шанс да получават пенсията си 25 години. Причината за това е, че през настоящата година изискваната възраст за пенсия за жените е 61 години и 10 месеца, а за мъжете – 64 години и 5 месеца. А до 2037 г. изискваната възраст за мъжете и жените ще се изравни на 65 години. Това беше направено именно, за да се намали срокът, през който хората взимат пенсии, и така да бъдат спестени пари на държавната хазна.

  Как да изчистя вътрешната памет на телефона?

Средният стаж на хората, които получават пенсия за стаж и възраст, е 35,1 годни. Мъжете обаче са работили средно 37 години, за да се пенсионират, а жените 34 години.

Възрастта, на която хората са се пенсионирали за осигурителен стаж и възраст от фонд „Пенсии“ през 2021 г., е средно 63,6 години, показват данните на НОИ. За мъжете тази възраст е 64,1 години, а за жените – 63,1 години. Тук разликата между мъжете и жените е по-малка отколкото при стажа, защото жените по-често не работят, за да отглеждат децата си или за да се грижат за член от семейството и съответно имат по-малък трудов стаж.

Заплатите, а съответно и размерът на осигурителния доход, зависят от множество фактори, сред които са професията и видът на изпълняваните дейности, в които са били заети жените и мъжете преди пенсиониране, времето през което са били безработни и т.н. С индивидуален коефициент до 1 са 38,6% от всички хора с пенсия за стаж и възраст.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Проблеми при формулирането на послания – въпрос които трябва да вълнува политиците!

Всичко, което трябва да знаете, преди да купите сватбен пръстен

Защо мъжете бягат от жената която харесват