За дома

Колко голямо да бъде леглото в спалнята

Леглото е основната мебел, около която трябва да се съсредоточи и съобрази останалата част от обзавеждането в спалнята. Като един от най-често задаваните въпроси при избора на легло за спалнята е какъв трябва да бъде размерът му.

От екипа на онлайн магазин ИКЕА споделят някои особености при избора на размер на този елемент от обзавеждането, както и съвети за оптимизиране на пространството и осигуряване на практичност и подреденост в стаята.

Кои фактори влияят на избора на големина на леглото?

Разглеждайки каталозите на онлайн магазините, ще забележите колко богата гама от размери се предлагат. От Ikea.bg съветват да изберете габаритите, като съобразите някои от следните основни характеристики, които влияят пряко и косвено на решението:

  1. Големина на стаята
    Това е основополагащ фактор за вземане на вашето решение. Ако имате обширно пространство, може да експериментирате и да заложите на нестандартни форми и по-голям размер от необходимото.
    В случай че спалнята ви е малка, трябва да изберете модел, който няма да заеме по-голямата част от свободното пространство и да ограничи движението в помещението.
  2. Брой на персоните
    Много е важно да съобразите дали търсите единичен или двоен вариант според броя на персоните. Има още персон и половина, който представлява средно и практично решение.
    Средно стандартните размери са: 80 x 200 см или 90 x 200 см за единично и в диапазон от 140 x 200 см до 180 x 220 см за двойните. Има и много нестандартни габарити, готови да отговорят на по-специфични нужди
  Всичко, от което се нуждаете във вашата баня: Крайното ръководство

Това са основните фактори, които може да съобразите, за да направите ползотворна покупка, вписваща се в разполагаемото пространство и разположението на помещението.

матраци от Икеа

За какво още да помислите?

След като вече сте избрали подходящата дължина и широчина, трябва да помислите и за други водещи фактори, които определят качеството на сън, удобството и пасването на леглото с дизайна на стаята:

  • матрак – трябва да помислите дали искате двулицев матрак, чиито страни да сменяте според сезонността и други фактори, защото не всеки модел легло се характеризира с такава възможност;
  • рамка – обърнете внимание дали към избрания модел се включва подматрачна рамка или тя трябва да бъде закупена отделно;
  • материали – независимо дали избирате тапициран или стандартен вариант, трябва да обърнете внимание на качеството на всички материали, използвани в производството, включително и тези на матрака. Това е основополагащо за закупуването на дълготрайно и качествено обзавеждане;
  • място за съхранение – помислете дали ще се нуждаете от допълнителни елементи, като чекмеджета, ракли и други, които да ви послужат за съхранение на вещи.

Това са основните характеристики, на които да обърнете внимание, за да изберете качествен вариант с подходящи размери и отлична функционалност.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Протеинов хляб за деца – Здравословна алтернатива на класическата кутия за храна

Как да перем завивка със синтетичен пълнеж?

Удобство и функционалност: идеи за смесители за баня