Банки Финанси

Милиарди евро ще отидат при предприемачите в Полша

В настоящата перспектива на ЕС за 2021–2027 г. полската банка Bank Gospodarstwa Krajowego разполага с 4 милиарда евро за разпределяне от европейски фондове. По-голямата част от парите ще отидат при предприемачите – ако не директно (заеми, гаранции, кредити), то косвено (като изпълнители и подизпълнители, доставчици).

Половината от 4 милиарда евро ще отидат за зелени инвестиции и енергийна трансформация, 24 процента ще отидат за развитие и подкрепа на конкурентоспособността на микро, малките и средните предприятия, 17 на сто. за иновации, 8 процента ще подкрепи пазара на труда, а 1 на сто ревитализация. Близо 200 предприемачи вече изпълняват проекти, използвайки технологични и екологични заеми, чийто размер на субсидията надхвърля 1 милиард PLN, а стойността им надхвърля 2 милиарда PLN.

От общия бюджет от 4 милиарда евро, амбициозната програма ще насочи 2 милиарда евро към ускоряване на зелената трансформация и устойчиви енергийни решения. Допълнителни 24% ще бъдат инвестирани в укрепване на гръбнака на икономиката – микро, малките и средните предприятия. Иновациите, като двигател на растежа, ще получат 17%, докато пазарът на труда и ревитализацията ще бъдат подкрепени съответно с 8 и 1 процента. Тази смела инициатива вече е дала възможност на близо 200 иновативни предприемачи да реализират своите проекти, като са получили технологични и екологични заеми с обща стойност над 2 милиарда полски злоти, от които над 1 милиард са субсидии.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

10 стъпки, които трябва да предприемете, ако сте загубили работата си заради коронавирусната криза

Колко популярна беше търговията с благородни метали през 2023?

Как да взема кредит от европейска банка?