Обучение и курсове

Правилният избор на играчките според професионалните психолози


Светът на съвременното дете е пълен с огромен брой детски играчки и често е трудно за възрастните да решат коя играчка е „полезна“ за едно дете. „Полезни“ могат да се считат за тези играчки и игрални материали, които дават тласък на познаването на света около, на независимата и свободна творческа игра.

Това са играчки, които могат да бъдат разделени на:

· Играчки, които формират уменията за обективна дейност. Чрез играчки – предмети – децата научават форма, цвят, обем, материал, света на животните, света на хората и т.н.
· Играчки за творчество.
· Играчки за развитие на движенията на детето.
· Играчки, които развиват социалната и личната сфера на детето.
· Формиране на уменията на предметната дейност.
. Вниманието, речта и мисленето се формират до голяма степен поради обективна дейност. Детето опознава света около себе си със сетивата си, затова са необходими детски играчки:


СПИСЪК С ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРАЧКИ ЗА ДЕЦА



В спокойна цветова схема, но ярките играчки са подходящи за най -малките (от 0 до 3 години);
Различни по звучене: камбани, дрънкалки, свирки, барабани, както и шумолещи хартии, целофанови торбички и много други предмети дават на бебето опит да познава света около него.


Всичко, което е свързано с усещания, т.е. различни предмети на допир, различни по структура – пластмаса и дърво, парцали и гума, груби и гладки. И също различни по размер, форма и предназначение, това могат да бъдат кубчета, пирамиди, кутии с форми, различни топки, лъжички, кофи, мрежи за улавяне на играчки и много други (като кора от дървета, ядки, черупки, дантели и т.н.), което ще помогне на детето да открие нови качества на обектите, да намери нови начини на действие и да направи открития. Тук лежи началото на познавателния интерес, както и се формира отдаденост и постоянство.


За развитието на речта на най-малките е полезно да се четат народни приказки (започнете отначало с най -простите), разказвайки от снимки. Това изисква големи художествено изпълнени картини в книжки с надеждни, разпознаваеми изображения на животни и хора.

Източник: Джъмбо онлайн


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Витамин Д сутрин или вечер

Работещи идеи в какво да инвестирам 1000 лева

Шиацу масажор Лидл мнения