Култура

СВЕТА ЕКАТЕРИНА ИМЕН ДЕН

Всяка календарна година, на 24 ноември, Православната църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина.

В този ден Имен ден празнуват дамите, носещи едно от най-красивите имена: Екатерина, Катерина, Катрина, Ката, Катя, Катина, Кина и производните.

Благозвучното име е с гръцки произход, и означава вечно чиста, непорочна, благопристойна.

Света великомъченица Екатерина бди над майките и ги закриля. В българските традиции денят на Св. Екатерина, е по-сериозно почитан в южната част на България. Вярва се, че тя предпазва децата от тежки болести, но най-вече от шарка.

Екатерина (християнска светица и мъченица) е живяла по времето на император Максимиан. Тя е била дъщеря на Конт, който тогава е управлявал Александрия, днешен Египет.

Тя била изключително умна, търсеща и любознателна. За времето, в което е живяла е получила много високо ниво на образование. Притежавала е необходимият капацитет, за да може да изучава трудовете на знатни философи и учени.

Красивото момиче, Екатерина, така и не се омъжило. Тя заявила на родителите си, че ще се омъжи за онзи, който я превъзхожда по знания, умения, слава, богатство… Много младежи поискали ръката на красавицата от Александрия, но никой не бил одобрен за неин избраник.

Император Максимиан преследвал християните. Екатерина напразно се опитвала, да го убеди, че извършва огромна грешка. Използвайки своята мъдрост, тя намерила подход и успяла да привлече към християнската вяра съпругата на императора. Когато той научил за това деяние на Екатерина, наредил веднага да бъде хвърлена в затвора. С изключителна интелигентност, тя успявала да въведе в християнството всички нейни посетители. Заради непокорството й, тя е била осъдена на смърт, чрез разпъване на колело. Когато докоснала колелото, на което е трябвало да бъде разпъната и то се разпаднало на парченца.

През 305 година Светицата е била екзекутирана чрез обезглавяване.

По-нататък се разказва, как ангелите вземат и отнасят тялото на Екатерина в Синайската планина, където по-късно император Юстиниан I създава Синайския манастир. Символът на мъченицата е колело с шипове, по-известно като „колелото на Екатерина“. 

За този ден поверията гласят, че жените не трябва да работят, да не пипат остри предмети, защото ще се порежат, а раната няма да зарасне.

В Странджанско денят на Света Екатерина се почита, като ден против мишките. Освен, че жените не трябва да работят и пипат остри предмети, замазват огнището с кал и раздават варени зърна със затворени очи. Обичаят се извършва, за да бъдат затворени очите на мишките.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

25 ДЕКЕМВРИ ИМЕН ДЕН

Как да отворим акашови записи?

Интересната история за Аврам Чальовски