Спорт

Спортно и Футболно Облекло

Футболът е отборен спорт, който включва много физически движения и е един от най-популярните спортове в света.

Спортното облекло за футбол се отнася до специално разработени продукти за спортно облекло, които предлагат подобрено физическо движение и комфорт на играчите. Те включват широка гама от продукти, състоящи се от фланелки, дълги панталони, къси панталони, чорапи и обувки, които се използват от спортистите за тренировки и игра.

Най-често срещаните материи, които се използват при производството на тези спортни облекла, включват полиестер, хасе, микрофибър и спандекс. Носенето на правилното облекло е ключът към осигуряването на защита на играчите от екстремни метеорологични условия. Освен това те спомагат за подобряване на кръвообращението и предотвратяване на наранявания. Спортните облекла също така осигуряват дишане, като по този начин водят до по-голяма подвижност за продължителен период от време.

Напоследък бяха разработени тъкани, оборудвани със сензори, които осигуряват пълно физиологично наблюдение на тялото по време на тренировка. Разработени са и тъкани с материали с фазово изменение, които осигуряват охлаждащ ефект по време на спортуване през лятото. Новозеландският отбор по крикет носи черни екипи по време на спорт, които осигуряват дискомфорт, тъй като черният цвят поглъща светлината и се нагрява. За да се избегне нагряването и да се постигне охлаждащ ефект, в тъканите за изработване на спортни екипи са вложени материали с фазова промяна.

Характеристики на Спортното Облекло за Допринасяне на Комфорт

Очакваните характеристики на спортното облекло за допринасяне на комфорт, са:

  • Ефикасно отвеждане на потта от кожата
  • Бързо изсушаване
  • Дишане
  • Балансиране на телесната топлина чрез отвеждане на влагата и проветряване на критичните топлинни зони на тялото
  • Не се зарежда електростатично
  • Висока здравина и устойчивост на износване
  • Не ограничава движенията на тялото
  • Мекота и издръжливост
  • Шевове, които не причиняват дискомфорт
  • Имат естетичен външен вид
  • Подобряване на умствената мотивация
  • Лесна поддръжка
  • Заемат малко място и са леки, както за носене по време на тренировка, така и за пренасяне.

Влакна, използвани в текстила за спортни облекла

В спортното облекло се използват различни видове материи – трикотажни, тъканни и нетъкани. Но полиестерът е често срещан вид материал, използван в спортното облекло. По същество това е плат, изработен от пластмасови влакна, което го прави лек, немачкаем, дълготраен, дишащ и удобен.

  • Естествени влакна: Памук, вълна, коприна и др.
  • Синтетични влакна: Полиестер, полиамид, полипропилен, акрил, найлон, спандекс и др.
  • Специални синтетични влакна: Микрофибър, карбонови влакна, дакрон, ликра ройка, леофийл и др.
  • Модифицирани синтетични влакна: Влакно, което се произвежда чрез гелообразно предене, двукомпонентно предене, предене на микровлакна.
  • Висококачествени влакна: Арамидно влакно, новолоидно влакно, PPS влакно, PCM влакно, кевлар и др.

Платове използвани за спортно облекло

Трикотажна Тъкан

Трикотажните тъкани се произвеждат на плоска плетачна машина. Те имат отлична устойчивост на намачкване и разтичане, както и добра драпираща способност. Трикотажната тъкан има уникална зигзагообразна плетка, която е текстурирана от едната страна и гладка от другата. Това позволява на тъканта да бъде мека и същевременно много здрава.

Ватирана Тъкан

Всъщност ватираните тъкани са слоести материали, състоящи се от две материи, които покриват пълнеж и са съшити заедно, за да образуват пухкава единица. Добрите ватирани тъкани за употреба на открито трябва да са устойчиви на вятър за по-голяма защита. Този плат се използва и за производство на спортни облекла.

Мрежеста Тъкан

Мрежестият плат е полезен за спортното облекло, тъй като осигурява добър комфорт и еластичност, а също така позволява на въздуха да циркулира и да достига до кожата, което означава, че тя е идеална за вентилационните зони на дрехата, особено за местата, където топлината се натрупва много бързо, например на гърба.

Поларена Тъкан

Поларените тъканите се използват в спортното облекло често за спортни екипи, суичъри и горнища с цип. Материята не се накъсва, което я прави лесна за шиене (освен ако не е изключително дебела), а линията на влакното върви успоредно на ръба.

Микрофибърна Тъкан

Микрофибърните тъкани са основно тъкани, изработени от изключително фини полиестери, полиамиди или полипропилени. Те се изработват от изкуствени влакна, защото са толкова малки, че естествените влакна не могат да бъдат малки като тях.

Изберете необходимото за вас спортно и футболно облекло от онлайн магазина на R-Gol.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Лесни задачи за грандовете във Висшата лига за предстоящия кръг на ФА Къп

Здравословно хранене по време на фитнес: Ръководство за оптимални резултати

Въздействието на спортната дипломация: Как България използва спортистите за насърчаване на международните отношения