Култура

1 ЯНУАРИ ИМЕН ДЕН

Още първият ден от Новата година започва с хубав празник. На 1 януари имен ден празнуват всички кръстени с името: Васил, Василка, Василена, Василиса, Вася, Васка, Васко, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Васо, Веско, Влада, Влайко, Влайчо, Въло, Въла, Въто, Царил, Царила. На този ден се почита паметта на Свети Василий Велики

В Българската Православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

На този ден се почита паметта на големия християнски мислител, велик църковен учител, философ и писател Свети Василий Велики, роден около 330 година. Изобщо – високо ерудирана личност. След неговата смърт църквата го канонизира за Светец и чества паметта му в деня, в който той напуска земния си живот.

Негово дело е прокарването на великата идея за активно милосърдие, вършене на добри дела, на практика той е реализирал Христовия закон на любовта и прошката.

Водил изключително смирен начин на живот, заради което Светеца е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст.

Василий Велики е бил епископ на град Кесария, район Кападокия, днешна Турция. Негово е  произведението „Шестоднев“, което по-късно Йоан Екзарх превежда на старобългарски език. Йоан Екзарх е средновековен български писател и преводач, важен и значим представител на Преславската книжовна школа.

В България празникът се нарича Васильовден, Василица, Сурваки, Сурва. Отличава се с богата празничност. Денят се свързва и с природното явление, наречено „Зимно слънцестоене“, което го прави мистичен и магичен. Вечерята срещу Нова година е втората кадена вечеря. По стар български обичай за празничната трапеза на Васильовден се жертва петел. Освен петел, се приготвя и свинска пача.

По традиция на масата трябва да има: Обредна пита с пара, баница с късмети и дрянови клонки, варена свинска глава, петел или пуйка, мед, жито, орехи, ошав.

След като храната е наредена, се прекадява с въглен, поставен на керемида.

На Васильовден (Сурва) преди разсъмване започва обичаят сурвакане. Това силно характерен обичай за Нова година, известен в цялата страна. Обичай, който се предава поколения наред. Смисълът е за прогонване на злите сили, както и за здраве, плодородие. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

СВЕТА ЕКАТЕРИНА ИМЕН ДЕН

АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ИМЕН ДЕН

Интересната история за Аврам Чальовски