Култура

2 МАЙ ИМЕН ДЕН

На 2 май Имен ден празнуват всички, които носят името Борис, Борислав, Борко, Борислава, Бориса, Боряна и производните им. 
Синът на кан Пресиан, Борис, е бил роден през тридесетте години на 9-ти век. Предполага се, че това е станало в Плиска.

Борис бил силно убеден и вярвал в това си убеждение, че е призван от Бога да посвети българският народ в християнската вяра. Той бил дарен с добри управленски качества. С проницателният си ум преценил, че България, която по територия е заобиколена от християнски държави, няма да преуспее в бъдещото си развитие. Смятал, че това сериозно ще попречи, да се развиват полезни връзки със съседните държави. След като стигнал до това прозрение, той потърсил удобен момент, да се покръсти, а след това да просвети и народа си с истините на християнството.

Бог усетил добрите намерения на Борис и в името на нашето спасение и благополучие, така подходящо и благоприятно подредил обстоятелствата, че добронамереният български владетел изпълнител с лекота своето намерение.

Така той довел със себе си духовенството, което имало мисията да възроди, с вода и Дух народа наш. Това дело започнало да се изпълнява без никакви спънки и притеснения. Всички наред започнали да се кръщават в Христовата вяра – бедни и богати, селяни и граждани. С покръстването на българите – свети цар Борис предизвикал огромна и нестихваща радост. Радост, която се почувствала и от небесните обитатели.

Както във всяко голямо и масово дело, така и в това имало недоволни от покръстването хора. Сред тях имало и известни боляри, доста на брой, които се славели със своите стари езически корени. Те не желаели да приемат християнството, защото според техните вярвания и разбирания, Христовото учение за братство и равенство, ги принизявало до нивото на простоватите люде. Силно недоволни и огорчени, че им се налагало това със закон, те се вдигнали на бунт срещу цар Борис  покръстител. Те искали неговата смърт, за да възстановят езичеството. Това би означавало край на християнската вяра, благочестивостта, на равенството, на правата.

Справедливият Бог не допуснал това да се случи.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

БОЖИДАР ИМЕН ДЕН

18 ЯНУАРИ – ИМЕН ДЕН

6 ЯНУАРИ ИМЕН ДЕН