Здраве и красота

8 признака на нисък тестостерон

Тестостеронът е от решаващо значение за изграждането на мускули и влияе върху сексуалното ви желание.

Но рецепторите за този хормон съществуват в тялото ви, от мозъка и костите до кръвоносните съдове. „Така че, ако имате ниски нива на Т, ефектите върху здравето могат да надхвърлят границите на фитнеса и спалнята“, казва ендокринологът от Университета във Вашингтон Брадли Анавалт, доктор по медицина, от Ендокринното общество.

Следващите осем симптома не са доказателство за нисък тестостерон сами по себе си. Д-р Anavalt казва, че ще ви трябват два кръвни теста, показващи ниски нива – обикновено около 300 нанограма (ng / dL) или по-ниски, в зависимост от лабораторията – преди Вашият лекар да постави официална диагноза за нисък тестостерон.

Добрата новина е, че ако наистина ниският T е виновен за безбройните странични ефекти, които изпитвате, то вашето здраве може да бъде значително  подобрено с терапия с тестостерон.


Проблеми със сексуалното представяне


Може би най-известният, най-ранният и най-често срещаният ефект от ниско ниво на Т е ниското либидо, казва урологът Филип Вертман, доктор по медицина, директор на Центъра за мъжка репродуктивна медицина и регенерация на вазектомия в Лос Анджелис.

Всъщност почти всеки пациент, който идва в лекарския кабинет със съмнение за ниско ниво на Т, се оплаква от липса на сексуално влечение. В допълнение към желанието за по-малко секс, мъжете с нисък T също могат да мастурбират по-малко и да съобщават за по-малко сексуални фантазии и еротични сънища.


Остеопороза – Мозъчните области, свързани със сексуалното желание, включително амигдалата, са оборудвани с тестостеронови рецептори, казва д-р С. Адам Рамин, д-р , урологичен хирург и медицински директор за онкологични специалисти в Лос Анджелис.

  • „Хормонът влиза в тях като ключалка в ключ, осветява ги, за да те събуди. Без него пропускате критична стъпка в процеса на включване. „

Тази липса на желание за секс може да причини проблеми с ерекцията, въпреки че ниското ниво на Т не влияе пряко върху ерекцията, казва д-р Рамин.


Вие губите мускулите си – Адекватните нива на тестостерон създават състояние на анаболен или мускулен растеж за вашето тяло, помагайки на тялото ви да произвежда и сглобява протеини, които формират градивните елементи на мускулната маса. Когато нивата на тестостерон спаднат, тялото вместо това преминава в състояние, наречено катаболизъм, за да изгради нови мускулни структури, разграждайки мускулната тъкан, вместо да я изгражда, казва д-р Вертман.

Първо, може да откриете, че ви е по-трудно да вдигате тежести във фитнеса или да изграждате мускули, отбелязва той. Д-р Anavalt казва, че след няколко седмици ниско ниво на T можете да очаквате да загубите мускулна маса.

В действителност, в едно японско проучване, мъжете с ниски нива на свободен тестостерон – мярка за количеството хормон, който може да се свърже с рецепторите – удвоиха риска от загуба на мускулна маса с остаряването, както биха направили с нормалните нива.


Вашият пенис може да стане по-малък – Без уверени и стабилни нива на тестостерон, тъканите в пениса, скротума и тестисите могат да атрофират или да се свият, казва д-р Рамин.

Приемане на сексуални стимуланти за по-добър начин на живот


Съвременният свят принуждава хората да се сблъскват ежедневно с различни проблеми и много стрес които не влияят благоприятно както на физическото, така и на емоционалното ни състояние. Поради повишения нива на стрес, неправилното хранене и други подобни фактори, мъжете на всякакви възрасти страдат от проблеми с потентността, които им пречат да се наслаждават на интимния си живот.

За да се удължи половият акт, да се изпита оргазъм и да се достави удоволствие на половинката, се препоръчва използването на специализираното лекарство „Камагра„. Този продукт, произведен под формата на гел и таблетки, играе роля на сексуален стимулант. С негова помощ можете само след един час да пенисът ви ще бъде в „бойна готовност” и да изпитате дълготраен оргазъм.

  Лимфен дренаж на крака – процедура за здраве и слаба фигура  

В резултат пенисът ви може да се увеличи като дължина и обиколка. Може да забележите, че тестисите ви също се отпускат. Докато заместителната терапия с тестостерон няма да върне обема на тестисите ви, когато става въпрос за пениса ви, лечението „има голям шанс да възстанови славата му“, казва д-р Рамин.

  • (Всъщност терапията с тестостерон при момчета с микропенис може да увеличи размера им с до инч и половина, според проучване в Indian Journal of Urology.)


Коремът ви расте Д-р Anavalt казва, че дори когато сте отслабнали талията ви може да се увеличи.

В едно австралийско проучване мъжете с рак на простатата са имали 14 процента повече телесни мазнини и 22 процента повече висцерални мазнини след една година терапия за лишаване от андроген, лечение, което изключва ефектите от тестостерона.

Висцералната мастна тъкан е дълбока коремна мастна тъкан, която се натрупва около вашите органи и увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания. При мъжете ниският тестостерон може да увеличи активността на ензим, наречен липопротеин липаза. Това съединение циркулира градивни елементи, наречени липиди, във висцералните мастни клетки, които ги съхраняват.

  • Проблеми с паметта и мисленето – Проблемите с мисленето и паметта са често срещани при мъжете с ниско ниво на Т, казва д-р Вертман.

През 2015 г. проучване от Австралия установи, че мъжете, чиито нива на тестостерон са спаднали, са претърпели повече от 5 години капки при тестове на своята умствена функция и памет.

В допълнение към амигдалата, мозъчната област, отговорна за паметта и вниманието, тестостероновите рецептори се намират в мозъка като цяло. Когато няма достатъчно хормон, който засяга тези рецептори, вашите мозъчни клетки може и да не са в състояние да функционират, отбелязват авторите на изследването.

  • Вашето настроение –  Някои от страничните ефекти на ниския тестостерон, като сексуална дисфункция и наддаване на тегло, могат да бъдат заменени от ефектите на тестостерона върху настроението.

Според проучване в The Endocrine Journal, 23 процента от младите мъже, наскоро диагностицирани с нисък тестостерон, отговарят на критериите за депресия, в сравнение с 5 процента от младите мъже с нормални хормонални нива.

Д-р Рамин казва, че „празните тестостеронови рецептори“ в областите на мозъка, свързани с настроението, са най-вероятно отговорни за вашата депресия. Нещо повече, разстройствата на настроението като депресия или тревожност могат да предизвикат порочен кръг, отбелязва той. Депресията може да потисне способността на тестисите ви да произвеждат тестостерон, което влошава проблема.


Слабост на костите – Д-р Рамин казва, че всъщност костта е жива тъкан и непрекъснато се разрушава и възстановява. Когато нивата на тестостерон спаднат, костта ви става по-слаба за възможни фрактури. В резултат на това имате по-висок риск от ниска костна плътност, остеопороза и фрактури, казва д-р Анавалт.


Сърцето ви може да е в опасност – Д-р Анавалт казва, че ефектът от нивата на тестостерон върху риска от сърдечни проблеми е предизвикал противоречия сред експертите.

От една страна, ниските нива на тестостерон могат да бъдат свързани със сърдечни проблеми. Всъщност едно проучване от Великобритания установи, че хората с ниско ниво на Т имат по-голям риск да умрат от сърдечни заболявания, отколкото мъжете с нормални нива. Това може да се дължи на факта, че тестостеронът може да помогне за отварянето на кръвоносните съдове в сърцето, позволявайки на кръвта да тече по-свободно. Но от друга страна, някои проучвания предполагат, че терапията с тестостерон, особено при по-възрастни мъже или тези с предшестващо сърдечно заболяване, може да увеличи риска от усложнения.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какво да се пие при магнитни бури

За какво служи демир бозан

Подарък за жена