Здраве и красота

Подгответе се навреме: Ето как да избегнете есенната депресия след месеците на слънце и приятни емоции

Пиковете и спадовете в настроението са подвластни и на сезонния тренд.

Краят на отпуските и ваканциите е съпроводен с връщане към обичайния ритъм на работа и ежедневие, което често ни носи допълнителен стрес. Ето защо това е сезонът, в който се обострят нервно-психическите разстройства. Възможно е обаче да се подготвите, за да не допуснете задълбочаване на спадовете в настроението, които могат да активират есенна депресия.  

Контакт с природата

Не бързайте да се затваряте трайно у дома и продължете с разходките на чист въздух, винаги когато имате тази възможност. Колкото повече време сте навън и на светлина, толкова по-добре ще се чувства тялото ви.

Когато не ви се излиза, отваряйте широко прозорците и изпълнявайте кратка физическа програма, за да поддържате тонуса си.

Общувайте

Ако ви липсват споделени положителни емоции с приятели и близки хора, може да се вглъбите още повече в темите, които ви докарват до депресивни състояния. Открийте нов кръг от хора, посещавайте група с общи интереси, рисувайте на чаша вино сред компания, пътувайте макар и за кратко, за да не изпадате в изолация.

При необходимост свържете се с психолог в София, за да осъществите връзка със самите себе си, да достигнете осъзнаване на чувствата си, да преодолеете неприятните мисли и да знаете винаги как да подходите, когато потънете в мрачна фаза.

Здравословна диета

Летният режим е лесен за спазване, предвид наличието на много свежи плодове и морски дарове. Не допускайте да го нарушите, като залагате на вредни и пакетирани храни. Продължете да подсилвате организма с продукти, богати на протеини и въглехидрати. Пийте повече течности и консумирайте риба, мляко, месо.

Изследвайте нивото на витамините си при съмнения за дефицити, за да ги попълните навреме и да не стигате до изтощение, което често се дължи именно на това.

Полезна промяна

Ако през топлите месеци сте били ангажирани с други занимания, сега е моментът да обърнете внимание на промяната, която ви е нужна.

Дали ще започнете курс по езиково обучение, ново образование, преместване на друга локация или трансформация на визията, това ще внесе приятни усещания в скучния делник.

Работа върху нагласата

Истината е, че понякога трябва да положим усилия, за да променим отношението си към обстоятелствата. Не изпадайте в униние за това, че хубавото слънчево време си отива, а се възползвайте пълноценно от тази нова възможност.

У дома може да поканите гости през уикенда, играете с децата, да прочетете отдавна отлагана книга, да гледате филм с чаша горещо какао в ръцете. Това несъмнено има своите добри страни – остава само да ги оцените.


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да отслабна в корема за 1 седмица?

Как мога да подобря здравето на белите дробове на моето дете?

Как да изчистим мазнините от черния дроб?