Култура

КРИСТИЯНА ИМЕН ДЕН

Името Кристияна става все по-харесвано и предпочитано. Има защо – името е с нежно благозвучие. Произлиза от Христина. Кристияна празнува имен ден на Коледа, Рождество Христово – 25 декември. Празнува и на 24 юли, когато почитаме св. великомъченица Христина.

Името Кристияна може да се тълкува по няколко начина. Един от тях е „християнин“, „кръст“ или „защитен от светия кръст“.

Раждането на Христос е един от най-големите християнски празници. На този ден християните честват раждането на Божият син, Иисус Христос. Според Евангелието от Лука синът Божий се е родил в град Витлеем, Юдея. Православните християни честват Рождество Христово. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. По григорианския календар празникът се отбелязва  на 25 декември. Българската Православна Църква утвърждава честването на 25 декември.

Тъй като на 24 юли Православната църква почита света Великомъченица Христина, тогава имен ден празнува и Кристияна. Баща й бил управител на град Тир, а с това бил известен и като жесток езичник.

Когато момичето се родило, получило името от родителите си – Христина, което не било според езическо им разбиране, а по Божий промисъл.  Много от  вас са чували, че името на човек съдържа, нещо подобно на код, което оказва голямо влияние в бъдещата съдба на човека. Та, така името на момичето подсказвало, предсказвало по някакъв начин, че девойчето, когато порасне, ще стане християнка.

Когато момичето пораснало, то само, чрез духовно самоусъвършенстване, достигнало до знанието за Бога. Тогава осъзнала и в гнева си от езическите вярвания, тя взела и унищожила сребърните и златни идоли, които били в дома ú и ги изхвърлила. Научавайки какво е сторила дъщеря му, баща ú почувствал много силен гняв от нейната постъпка. Момичето без да чувства никакъв страх, смело заявила пред баща си за вярата си в Христовото съзнание.

Подбуден от нейната силна вяра в Христос, баща ú я подлага на страшни и мъчителни изтезания. Младата Христина твърдо и жертвеготовно изтърпяла всичко. В моментът, в който наредил да я захвърлят в тъмница, смъртта го застигнала мигновено.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

СВЕТА АННА ИМЕН ДЕН

ТАТЯНА ИМЕН ДЕН

МАРТИН ИМЕН ДЕН