За дома

Избор на подходящия смесител за вашата мивка

Смесителят за мивка може да изглежда като малък детайл, но всъщност може да окаже голямо влияние върху цялостния вид и функционалност на вашата баня. С толкова много различни налични опции, е възможно да бъде непосилно да изберете правилната. В тази статия ще обсъдим важните фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате кран за вашата мивка в банята.



Стил

Едно от първите неща, които трябва да вземете предвид, е стилът на крана. Предпочитате модерен или традиционен външен вид? Има разнообразие от стилове, от които да избирате, включително кранове с една ръкохватка, с две ръкохватки и безконтактни кранове. Едноръкохватковите кранове са популярен избор, защото са лесни за използване и заемат по-малко място от двуръкохватковите. Безконтактните кранове също стават все по-популярни поради своите хигиенни и удобни функции.

Завършек

Покритието на вашия кран също може да окаже голямо влияние върху цялостния вид на вашата баня. Обичайните покрития включват хром, полиран никел, натрит с масло бронз и матово черно. Chrome е класически избор, който работи добре в модерни и традиционни бани. Матираният никел е популярен избор за съвременни бани, докато натрият с бронзово масло, придава топъл и рустикален вид. Матово черно е модерен избор, който може да добави елегантен и модерен щрих към вашия умивалник за баня.



Монтаж


Начинът, по който е монтиран вашият кран, е друго важно съображение. Има три основни типа монтаж: монтиран на основа, монтиран на стена и свободностоящ. Смесителите за основа са най-често срещаните и се монтират на мивката или плота. Стенните смесители се монтират на стената над мивката и могат да създадат изчистена и модерна визия. Свободностоящите кранове се монтират на пода и често се използват със свободностоящи мивки или вани.



Височина и обхват на чучура


Височината и обхватът на чучура на вашия кран, могат да повлияят на неговата функционалност. Ако имате плитка мивка, ще искате по-къса височина на чучура, за да предотвратите пръски. Ако имате дълбока мивка, ще искате по-добра височина, за да имате повече пространство между мивката и крана. Обхватът на чучура също трябва да се има предвид, за да се гарантира, че той достига до центъра на мивката.

  Процесът при интериорните проекти: От концепция към реализация

 


Водна ефективност


Ефективността на водата става все по-важен фактор при избора на кран. Потърсете кранове с етикет, който показва, че отговарят на стандартите за ефективност на водата, определени от Агенцията за опазване на околната среда. Тези кранове използват по-малко вода, без да жертват производителността.

Цена


Цената на вашия кран ще зависи от неговия стил, покритие, монтаж и други характеристики. Можете да намерите кранове само за 100лв или за 2000лв дрои или повече. Важно е да определите бюджет, преди да започнете да пазарувате и да вземете предвид дългосрочните разходи за крана, включително поддръжка и потребление на вода. Освен това е ключов момент, ако го направите заедно с цялотсното обзавеждане на баня.



Инсталация

И накрая, помислете за процеса на инсталиране. Ако сте сръчни, може да успеете сами да инсталирате крана. Въпреки това, ако не се чувствате уверени във водопровода, най-добре е да наемете професионалист, за да се уверите, че кранът е инсталиран правилно и не тече.



Заключение


Изборът на правилния кран за вашата мивка в банята е важно решение, което може да повлияе на вида и функционалността на вашата баня. Вземете предвид стила, покритието, монтажа, височината и обхвата на чучура, типа на клапана, водната ефективност, цената и процеса на инсталиране.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какво да търсите при избора на спално бельо

Какви тенджери да използваме, за да не надраскат керамичния плот?

Подова настилка за баня: как да изберем подходящ вариант