За дома

Интересни факти за домакинските уреди

Съвременният човек не може да си представи живота без домакински уреди. Микровълнови печки и фурни с програми за автоматично разпознаване и готвене, хладилници, които ви казват какви продукти да купите, прахосмукачки, които се почистват и много други, вече не са научна фантастика, а реалност. Следващите интересни факти за домакинските уреди ще ви разкажат кога са измислени и как са изглеждали прототипите на съвременните уреди.

Идеята за микровълнова фурна е на Пърси Спенсър. Тя се ражда съвсем случайно. Докато работел в лабораторията си, той забелязал, че металните части на дрехите се нагряват и шоколадът във фолиото се стопява в джобовете му, когато преминава през работещия магнетрон. След поредица от експерименти е създадена метална кутия с магнетрон, която е била предназначена за нагряване на храна. Изобретението е патентовано през 1945 г., а моделите, пуснати в продажба през 1947 г., тежат 340 кг и са с височина 175 см.

Първата прахосмукачка е създадена във Великобритания през 1901г. Тя била транспортирана с конска карета, докато самият апарат останал на улицата, а в къщата на клиента били доставени маркучи за почистване на килими. Такава прахосмукачка имала мощност от 5 конски сили и издавала много силни звуци, които плашеха както конете, така и клиентите. Това изобретение дори получило статут на най-глупавото изобретение от самото начало на века.

  Всичко, от което се нуждаете във вашата баня: Крайното ръководство

Първата механична бъркалка се появила през 1870г. Това устройство преминало през няколко етапа на усъвършенстване и през 1910 г. първият модел миксер се пуснал в продажба в САЩ. Не всеки обаче можел да си го купи, тъй като цената на миксера била много скъпа, а самото устройство тежало 30 кг.

Първият филтър за кафемашина се появило през 1806г. В устройството вряща вода се изливала върху смляно кафе, сложено в метално сито.

Автоматичният тостер бил изобретен през 1927 година. Този уред изхвърлял препечен хляб през определен период от време.

Ръчната пералнята била изобретена през 1782г.  Електрическата пералня се появила през 1906 година.

Първият блендер бил изобретен през 1922 г. Той бил проектиран да смесва вода със сироп и кристали от въглероден диоксид. Резултатът бил газирана вода със сироп. Скоро обхватът на домакинския уред се разширил значително. Блендерът можел да мели, накълцва и пюрира след подобрението през 1935г.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Пана за стена – или един чудесен начин да направим дома си по-уютен

Плочки за баня

Как да внедрите малко разнообразие във вашия дом?