Култура

ЙОАННА ИМЕН ДЕН

Дамите и момичетата носещи нежното име Йоанна празнуват своя Имен ден на 7 януари. Празникът се нарича Ивановден, а името е производно на старобългарската църковна форма на Иван, Иванка. Начинът на изговаряне на името идва от френски език.

На този ден Българската Православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител, който е наричан и “Предтеча”, тъй като е вървял преди Христос и подготвял хората за неговото предстоящо раждане.

Ден след като е приключило честването на Кръщенето Господне, хората се събират в църквата, с песнопения и богослужение, славят и почитат Йоан Кръстител. Независимо, че такива събори се свикват и извършват навсякъде, във всички храмове по света, с голяма тържественост същите се извършват в храмовете, носещи името на Светеца.

Една легенда разказва за Св. Йоан Кръстител, че той и Христос били на една възраст. В знак на преданост Йоан се отрекъл от светския живот и се подложил на въздържания и отречения. Неговите одежди били от камилска вълна. Неговата храна била див мед и корени.

По традиция на трапезата за Ивановден се слага: варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка и свински ребра със зеле.

Според българските народни традиции, обичаите в този празничен ден са свързани с очистителната сила на осветената вода в навечерието на празника.

Нежните божий създания кръстени с името Йоанна, Йоана, са олицетворение благозвучните си имена. Дамите/момичетата носещи това название се отличават с нежност, красота, благост и доброта в характера. Смирено и спокойно, с необходимото внимание, те ще поговорят с вас с тих, нежен и любезен тон. Прекрасно умеят да владеят емоциите си. По този начин те контролират своето поведение си, винаги придържайки се към добрия тон на общуване с околните. Йоанна, Йоана е жизнена и енергична, качества, които няма как да не бъдат забелязани. Изобщо, все положителни женски качества. Природно надарени да носят доброто в сърцето си. Прекрасни жени, със също толкова прекрасно име!

Мили същества носещи Божията Светлина, Божият Дух в себе си!

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да отворим акашови записи?

СВЕТА МАРИНА ИМЕН ДЕН

КРЪСТОВДЕН ИМЕН ДЕН