Здраве и красота

Как да разберем че имаме липса на магнезий?

Симптомите които показват че имаме липса на магнезий са повсеместни, ако знаете за какво става въпрос. За съжаление тези прояви са толкова широко разпространени, че често остават незабелязани. Почти никой, дори лекарите, не обръща внимание на факта, че заболяванията, от които страдаме, всъщност са симптоми на дефицит на магнезий. Почти всички със здравословни проблеми и дори тези с леки заболявания страдат по някакъв начин от този общонационален дефицит.

Какво е магнезий?

 Това е четвъртият най-разпространен минерал в тялото, заедно със сярата, което също е много важно. Като минерал, магнезият е и електролит. Производителите на „спортни напитки“ твърдят, че техните продукти съдържат електролити като магнезий, натрий, калий, тъй като тези важни хранителни вещества се губят в потта по време на тренировка, а недостатъците водят до проблеми при спортистите, като мускулни крампи. Въпреки това, електролитите (особено магнезият) правят много повече в тялото, отколкото лекуват и предотвратяват мускулни крампи.

  На първо място електролитите са тези, които ни поддържат живи. Те са отговорни за електрическата активност в тялото, включително проводимостта в мозъка. Без магнезий мускулите не се свиват, сърцето ви не бие и мозъкът не получава никакви сигнали.

  Веднага щом не получим достатъчно магнезий, започват процесите на загуба на енергия, нарушава се нервно-мускулната проводимост, която е в основата на движението. По принцип при наличието на дефицит на магнезий умираме бавно, страдайки от болка всеки ден, чувствайки се все по-зле всяка година.

  Магнезият е кофактор (активатор) на повече от 300 биологични реакции в организма, необходим е за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система, важен е за правилното формиране на костната тъкан, участва в регулирането на температурата на тялото, детоксикационни процеси в черния дроб.

Симптоми на дефицит на магнезий:

– запек,

– високо кръвно налягане (хипертония),

– тревожност,

– депресия,

– безсъние,

– нарушения на поведението,

– апатия,

– увреждане на паметта и мисленето,

– епилептиформни гърчове,

– умора,

– нарушения на съня,

– болка,

– мускулни крампи,

– хронична болка в гърба,

– главоболие,

– мигрена,

– болка в мускулите,

– тендинит,

– раздразнителност,

– агресивност,

– Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност,

– когнитивна дисфункция,

– напрежение,

– тревожни разстройства от типа на обсесивни състояния.

  Напрежението, невъзможността да се отпуснете и други здравословни проблеми могат да бъдат свързани с дефицит на магнезий. Повечето хора с някакви хронични заболявания се подобряват с адювантна терапия с магнезий. Тъй като хроничното заболяване означава стрес за тялото, а самият стрес намалява запасите от магнезий.

  Гореспоменатата статия заявява, че невро-вегетативните разстройства вероятно са резултат и от дефицит на магнезий. Производството на хормони на стреса изисква високи нива на магнезий и постоянният стрес може да изчерпи запасите от магнезий в организма.

  Както бе споменато по-горе, този елемент е отговорен за предаването на импулси и проводимостта в мозъка. При липса на магнезий при хора в кома, проводимостта не се възстановява. Пациентите с диабет също могат да развият диабетна кома. Диабетът е в списъка на възможните последици от дефицита на магнезий.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kолко вода трябва да пием на ден

Как мога да подобря здравето на белите дробове на моето дете?

Редовна грижа: Кога и колко пъти годишно трябва да посещавате зъболекар