Факти

Колко държави има в света?

Питате се колко държави има в света?

Това е въпросът, на който е трудно да се отговори, тъй като няма точен отговор. Много източници предлагат различни отговори и в зависимост от източника днес в света има 189, 191, 192, 193, 194, 195 или 196 независими държави.

Повечето от сегашните световни алманаси използват 193 държави, което е може би най-добрият отговор, но какво ще кажете за Косово? Палестина? Гренландия? Западна Сахара? Или сега, Южен Судан?

Държавният департамент на САЩ признава 194 независими страни по света, но този списък с държави отразява политическата програма на Съединените американски щати. Като пример включва Косово, но не включва Тайван, тъй като Китай твърди, че Тайван е просто област на Китай.

Уебсайтът на ООН съобщава, че в момента има 193 държави-членки. От международно признатите независими държави ООН не включва само Ватикана (Светия престол), от частично признатите – Държавата Палестина, Арабската демократична република Сахара, Република Китай (Тайван), Абхазия, Южна Осетия, република Косово и турската република Северен Кипър. Ватикана и Палестина имат статут на постоянен наблюдател в ООН. Тези две организации могат да участват във всички официални събития на ООН, но не могат да гласуват в Общото събрание.

В света също има десетки територии, които погрешно се наричат ​​държави, въпреки че всъщност те са зависими територии и се управляват от други държави. Пример за това може да бъде Общността на Пуерто Рико – зависима от САЩ територия със статут на „неинкорпорирана организирана територия“, където върховната власт принадлежи на Конгреса на САЩ, а самата територия има система за самоуправление.

Ако броим държавите по континенти, като се има предвид, че страните включват зависими територии, без статут на държава и непризнати, тогава общият брой на страните в света е 195: в Африка – 54, в Азия – 48. В Европа – 44, в Северна Америка – 23, в Океания и Австралия – 14, в Южна Америка – 12.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да си направим зеолитна вода

Гражданските войни в Англия 1642 – кратък очерк

Защо България се включва в Първата световна война?