Здраве и красота

Лечение на наркотична зависимост – какво трябва да знаем

Лечение на наркотична зависимост – какво трябва да знаем


Ако в тялото няма достатъчно ендорфини (така популярните сред хората „хормони на щастието“), чувството на самота, безполезност, безпокойство, неуспех и т.н. се изострят. Наркотичните вещества изкуствено провокират отделянето на ендорфини в кръвта, причинявайки състояние на еуфория и отпускане. В резултат на това, изкуственото или външно „внасяне“ на хормона, „заблуждава“ мозъка, че има достатъчно количество в кръвта. Жлезата изобщо престава да го произвежда. Ето така се образува зависимост към наркотиците. След като има констатирана такава, значи следва да се търси начин за лечение на наркотична зависимост.
Всички необходими диагностични изследвания за доказване на зависимост се извършват и назначават от специалист, наречен нарколог. Те са нужни, за да бъде поставена точна диагноза, следователно да се предприеме правилното лечение на наркотична зависимост.

Диагностиката се основава на следните техники и методи:

– проверка;
– интервю;
– тестване;
– лабораторно изследване на кръв и урина;
– имунологични изследвания;
– хроматографски тестове


Съществуват твърдения, че да се бори пристрастен, сам, с наркоманията у дома няма смисъл. Само лекар в болнична обстановка може да помогне на зависим от наркотични вещества. Нарколог може да бъде извикан в дома, в случай на тежко отнемане, след което пациента се хоспитализира в подходящо болнично заведение.
Лечение на наркотична зависимост.

Има опитни специалисти, които не само ще окажат първа помощ, но и ще премахнат симптомите на отнемане, провеждайки необходимото лечение. Лекари от различни специалности, също се включват. Това са: психотерапевти, работещи с наркомани. Лекарствата са първата стъпка към възстановяване, последвана от дълъг период на възстановяване и рехабилитация .


В основата на пълноценната терапия се включва още:


• детоксикация на организма и възстановяване на нормалната функция на органите и системите;
• психотерапевтична помощ;


За да НЕ се стига до лечение на наркотична зависимост, е необходимо от най-ранна възраст да се внуши на децата интерес към живота, да се формира у тях адекватно възприятие за заобикалящият ги свят, да се научат правилно да реагират при стресови ситуации. Поддържащата домашна среда и взаимното доверие, са ключа към пълноценен начин на живот.

Източник: Change is Life

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kолко вода трябва да пием на ден

Какви вреди нанася захарта на организма?

Kак да се справим с паник атаките