Спорт

Пекин се готви да посрещне параолимпийците през март

XIII-те параолимпийски зимни игри Пекин 2022 ще се проведат от 4 до 13 март. Съоръженията на Параолимпийските игри отговарят на всички изисквания за достъпност, твърдят организаторите. Янг Джинкуй, ръководител на параолимпийския отдел на Пекин 2022, каза, че местата са модернизирани, за да се гарантира, че са достъпни за хора с увреждания. След като бетано представи българите в Пекин стана ясно обаче, че страната ни няма представител на Параолимпиадата.

Местата от Пекин 2008 ще бъдат използвани по време на Зимните параолимпийски игри, включително Националния стадион, Националния център по водни спортове или Ice Cube и Националния закрит стадион.

Подобно на Зимните олимпийски игри, параатлетите ще се състезават в зоните на състезание в Янцин, Джанджиаку и Пекин.

„Спортистите може да имат зрително увреждане или физическо увреждане, така че ние се фокусирахме върху изработването на дизайни и подобрения в съоръженията и осигуряване на достъп до информация“, каза още Янг.

Организаторите потвърдиха, че достъпните места на Националния закрит стадион, който ще бъде домакин на състезанията по хокей на лед в инвалидни колички, са увеличени четири пъти.

Янг каза, че 80-метрова пътека без бариери също е била създадена в Ice Cube, която ще организира състезания по кърлинг, и са направени допълнителни подобрения на Олимпийското селище. „В Янцин олимпийското селище е построено на хълм и сградите са на различни височини“, каза Янг и допълва: „Но ние изградихме уютен коридор под земята, който ги свързва всички. Така че хората, особено параолимпийците в инвалидни колички, могат да преминават от една сграда в друга, без да излизат навън в снега или дъжда“.

Националният стадион, известен още като Птиче гнездо, ще бъде домакин на церемонията по откриването и закриването на Параолимпийските игри.

Янг каза, че организаторите са получили „някои добри отзиви и практически предложения“ от хора с различни нива на увреждания, които са тествали съоръженията без бариери.

Наръчниците са публикувани на брайлов и едър шрифт за зрители и спортисти със зрителни увреждания. Преводачите на жестомимичен език също ще бъдат използвани на пресконференции, за да помогнат на хората с проблеми със слуха.

„За транспорт, например, след като вземем делегации от летището, ще ги закараме до трите села според събитията им. Ще имаме много спортисти и делегати в инвалидни колички, така че сме обмислили достъпността за всички превозни средства, големи или малки. Ще има кетъринг и в трите олимпийски села. Обмисляхме различни вкусове и също така имаме обслужващ персонал, който да помага на хората, които нямат ръце, или на тези, които не виждат, да поставят храна в подносите си.“

Мерките за COVID-19 за Параолимпийските игри също са адаптирани за уврежданията на спортистите. Пекин 2022 ще позволи освобождаване от маски за спортисти с увреждания, най-вече тези с увреден слух, които разчитат на четене по устни за комуникация. Включени са и други мерки за спортисти с увредено зрение.

Изграждането на постоянни безбариерни и достъпни съоръжения във всичките пет параолимпийски обекта е завършено и могат да бъдат направени допълнителни подобрения въз основа на обратна връзка от тестови събития. На Игрите трябва да присъстват и екипи за оправяне на изкуствени крайници и инвалидни колички на спортисти и ветеринарни услуги за кучета водачи.

Освен това Пекин 2022 публикува параолимпийски наръчник 100 дни преди церемонията по откриването, който касае етикета и комуникацията, както и специфичните нужди на спортистите.

Безбариерният поток на осемте места за състезание и две зимни олимпийски селища е ясен, а броят и съотношението на безбариерните асансьори, тоалетни, спални, съблекални, рампи и седалки отговарят на изискванията за събитието.

Повече от 2400 хора с увреждания се записаха за доброволци на Игрите, но според организаторите само 19 са избрани да участват като доброволци в 18-те места. Зимното параолимпийско селище в Пекин също премина през пълен тест за оценка на достъпността.

Приблизително 12 000 автобуса в града са модернизирани до „превозни средства без бариери“, за да се подобри достъпността, докато през последните три години 24 000 малки магазина на ниво улица са били реновирани.

Пекин е първият град-домакин както на летните, така и на зимните параолимпийски игри. Зимните параолимпийски игри през 2022 г. ще бъдат първите зимни параолимпийски игри, проведени в Китай и вторите като цяло параолимпийски игри в страната.

По време на Зимните Параолимпийски игри ще се проведат 78 събития в 5 спорта.

Общо 17 национални параолимпийски комитета имат квалифицирани спортисти в Пекин 2022.

Всичко за предстоящата Параолимпиада може да следите и чрез betano mobile app, за да сте в течение на надпреварата и разпределението на медалите.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Oт колко часа е формула 1 днес

Спортно и Футболно Облекло

Левски отново няма да загуби срещу Лудогорец