За дома

Смяна на вертикални щрангове на етаж – към кого да се обърнем?

Подмяната на щрангове в жилищна сграда е може би една от най-трудните задачи сред ВиК услугите.

Какво представляват водопроводните щрангове?

Доста странното име „щранг“ не е жаргон на професионален водопроводчик. Това е напълно официално име за елемент от вътрешните водоснабдителни системи.

Щранг или водопровод са вертикално положени водопроводни тръби в помещенията. Диаметърът на тръбите и материалите на водопроводните щрангове са стандартизирани.

Водопроводният щранг в апартамента е част от общия сграден щранг. Броят на щранговете в апартамента се определя от водоснабдителната схема на къщата. Обикновено има два щранга – за подаване на студена и топла вода. Понякога се налага и смяна на вертикални щрангове на етаж.

Смяна на вертикални щрангове и избор на материал

Разумно и правилно е да не се променя вида на водопровода на щранга при последващата подмяна. Например, тръбите трябва да бъдат заменени с тръби със същия диаметър.

Стесняването и разширяването на щрангове е неприемливо.  

Методи за смяна на вертикални щрангове на етаж

Подмяната на водопроводния щранг се извършва по метода на вмъкване с помощта на резбови връзки на съединители и завои или заваряване.

Целият щранг на участъка се състои от отделни тръби, свързани помежду си. Всеки апартамент има такъв свързващ възел. На теория, ако сте съгласни със съседа от горния етаж, можете да смените щранга без заваряване. Но това е само на теория. На практика е по-добре да смените щрангове чрез заваряване и ето защо.

  Как да почистим плочките в банята?

Можете да изрежете част от щранга в апартамента и, като нарежете резба на канала, да изрежете ново парче от щранга в тръбите.

Въпреки това, ако има голямо износване на тръбите, което може да не си личи визуално, има голяма вероятност от счупване на щранговата тръба над или под апартамента. Следователно, заваряването е за предпочитане.

Смяната на водопроводни щрангове е трудна работа, която задължително трябва да бъде поверена на професионалисти.

Ако решите да действате сами или се доверите на некомпетентен майстор, последствията могат да бъдат катастрофални.

Ето защо, спестете си пари и нерви и при нужда от смяна на вертикални щрангове на етаж, както и при смяна на всякакви други щрангове, потърсете помощ от доверени специалисти, които се занимават с тази дейност от дълги години.

Те не само ще ви предложат най-добрата цена на пазара, но и ще свършат работата качествено, така че дълги години да забравите за нуждата от смяна на щрангове.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

От криза до решение: Как се справят добрите ВиК компании при аварии в София?

Картините у дома – начин да изразите себе си

Всичко, от което се нуждаете във вашата баня: Крайното ръководство