За дома

Кога замръзва климатика

Кога замръзва климатика през зимата?

Замръзването на климатика е много често срещан проблем, който засяга десетки хиляди Климатици годишно. Този проблем пряко рефлектира върху производителността на служителите на различни компании, както и върху комфорта на вашия дом, точно когато имате най-голяма нужда от него.
Много хора веднага си мислят, че климатикът е замръзнал поради изтичане на газ, но понякога причината не е това.

Има няколко причини вашият климатик да спре да охлажда или дори да се повреди. Едно от тях е измръзване, което в повечето случаи се причинява от нещо, което пречи на въздушния поток.

Други причини, които могат да доведат до замръзване на сплит климатика, са мръсотия, температурни промени и дори проблеми с двигателя.

Ниска температура

Външната температура може да доведе до замръзване на линиите за хладилен агент. Климатиците не са проектирани да работят при температури под 15 градуса по Целзий, въпреки че това варира в зависимост от марката.

Ако външната температура е твърде ниска, съотношението температура/налягане може да бъде засегнато.

Когато външната температура спадне, температурата на хладилната система също спада и намотката на изпарителя може да замръзне.

Резултатът е, че намотката на изпарителя започва да произвежда лед. Този проблем се появява по-често през есента и зимата.

Ако възникне този проблем, опитайте да поставите климатика в положение за вентилация, по този начин той ще започне да елиминира леда.

Мръсни филтри

Основната причина за замръзване на климатика са замърсените филтри, затова препоръчваме да ги почиствате или сменяте често.

Ако това не бъде направено, устройството няма да работи правилно, причинявайки замръзване.

Замърсена или задръстена кондензаторна бобина

Кондензаторната намотка е монтирана във външното тяло. Задачата на кондензатора е да разсейва топлината, която се отвежда от помещението, което трябва да се климатизира.

По същия начин, както и бобината на изпарителя, натрупаните остатъци в уреда трябва да бъдат отстранени.

Ако бобината на кондензатора не се почиства редовно, препятствие на въздушния поток може да изгори компресора, което драстично увеличава разходите за коригираща поддръжка.

За да предотвратите това, силно се препоръчва годишна поддръжка, тъй като ниският въздушен поток засяга целия уред. Възможно е ефективността на компресора и по-ниската температура/налягане да бъдат засегнати.

Моторът на вентилатора е изгорял

Когато моторът на вентилатора на изпарителя или кондензатора е в проблем (изгорял, блокирал или „заключил“), не работи правилно, това също може да доведе до замръзване на уреда, тъй като не циркулира студен въздух.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да си направя дезинфектант

Какво се слага в питката за Бъдни вечер

Колко голямо да бъде леглото в спалнята